Σύννεφα για την οικονομική ανάπτυξη και οι εκτιμήσεις για την αγορά πετρελαίου

Σύννεφα για την οικονομική ανάπτυξη και οι εκτιμήσεις για την αγορά πετρελαίου

87
Σύννεφα για την οικονομική ανάπτυξη και οι εκτιμήσεις για την αγορά πετρελαίου

Η πρόσφατη απόφαση του OPEC+ να αναστείλει μέρος της προσφοράς πετρελαίου προκάλεσε δριμεία αντίδραση σε διεθνές επίπεδο, κυρίως στις ΗΠΑ. Η εν λόγω απόφαση ήταν απότοκο των αρνητικών εκτιμήσεων για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας σε συνδυασμό με την επιθυμία του OPEC+ να διατηρήσει τις τιμές πετρελαίου σε σταθερά επίπεδα.

Παρότι ασκήθηκε σημαντική κριτική στην επιλογή αυτή, οι πρόσφατες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πορεία της οικονομίας φαίνεται να συμβαδίζουν με εκείνες του OPEC+. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα διαμορφωθεί στο 3,2% το 2022 και στο 2,7% το 2023, έναντι 6% το 2021.

Η πτώση του ρυθμού ανάπτυξης είναι εμφανής στις δυτικές οικονομίες: ο ρυθμός ανάπτυξης των ΗΠΑ αναμένεται στο 1,6% και στο 1% για το 2022 και το 2023 αντίστοιχα, ενώ στην Ευρωζώνη στο 3,1% και 0,5%.

Εικόνα1

Ωστόσο δεν περιορίζεται μονάχα σε αυτές. Στις αναπτυσσόμενες ασιατικές οικονομίες, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να περιοριστεί στο 4,4% για το 2022 και στο 4,9% για το 2023. Όσον αφορά συγκεκριμένα την Κίνα, κύριο παίχτη της αγοράς πετρελαίου, η ανάπτυξη αναμένεται να περιοριστεί στο 3,2% για το 2022 και στο 4,4% για το 2023, έναντι 8,1% το 2021.

Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας προκαλεί ανησυχία για τη ζήτηση πετρελαίου. Πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,65 εκατ. βαρέλια/ημέρα το 2023. Όσο για την κινεζική ζήτηση, εκείνη αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,8 εκατ. βαρέλια/ημέρα το επόμενο έτος.

Πάντως, η πολιτική που ακολουθεί η Κίνα με την Covid-19 αναμένεται να παραμείνει απαράλλαχτη βραχυπρόθεσμα. Συνεπώς, αβέβαιο παραμένει το κατά πόσο οι εκτιμήσεις θα αποβούν ακριβείς σε περίπτωση εξάρσεων της πανδημίας, δεδομένης της επίδρασης των lockdowns στη ζήτηση πετρελαίου.

Παράλληλα, παρότι το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχία περί επιβράδυνσης της ναυλαγοράς δεξαμενόπλοιων, η οποία βρίσκεται σε ανάκαμψη, αναλυτές υποστηρίζουν ότι η ανάκαμψη αυτή οφείλεται λιγότερο στην κινεζική ζήτηση και περισσότερο στην αναδιάταξη των routes.

Πηγή: Gibson Shipbrokers, IMF

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.