Τριμερής σύμπραξη για δοκιμές βιοκαυσίμων σε πλοία

Τριμερής σύμπραξη για δοκιμές βιοκαυσίμων σε πλοία

39
Τριμερής σύμπραξη για δοκιμές βιοκαυσίμων σε πλοία

Ο τεχνολογικός όμιλος Wärtsilä συνεργάστηκε με την εταιρεία κρουαζιέρας Holland America Line, θυγατρική της Carnival Corporation, και την ολλανδική GoodFuels, παγκόσμιο ηγέτη στον κλάδο των βιώσιμων βιοκαυσίμων, προκειμένου να διεξαγάγουν από κοινού δοκιμές ναυτιλιακών βιοκαυσίμων σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας τους, οι τρεις εταίροι δοκίμασαν ένα μείγμα βιοκαυσίμου, το οποίο αποτελείται κατά 70% από ντίζελ και 30% από βιοκαύσιμο, καθώς και ένα μείγμα 100% βιοκαυσίμου, προκειμένου να εξετάσουν την επίδρασή τους στη συνολική απόδοση του κινητήρα και στα επίπεδα των παραγόμενων εκπομπών.

Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε σε έναν κινητήρα Wärtsilä ZA40, ο οποίος είναι εγκατεστημένος στο πλοίο «Volendam» της Holland America Line. Αν και στο παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί και άλλες δοκιμές με μείγματα χαμηλότερης περιεκτικότητας βιοκαυσίμου, πρόκειται για την πρώτη φορά που η Wärtsilä εξετάζει τη χρήση 100% βιοκαυσίμου σε ένα κρουαζιερόπλοιο.

Η Wärtsilä ανέλαβε την προετοιμασία των πρωτοκόλλων των δοκιμών, την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των δοκιμών των καυσίμων και των λιπαντικών, καθώς και την επίβλεψη των δοκιμών και την πραγματοποίηση αναλύσεων μετά το πέρας αυτών, προκειμένου να αξιολογηθεί η απόδοση του κινητήρα και να μετρηθούν τα επίπεδα των εκπομπών οξειδίων του αζώτου (NOx).

Οι δοκιμές βιοκαυσίμων υποστηρίζουν την περιβαλλοντική στρατηγική της Carnival Corporation, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη στροφή σε εναλλακτικά καύσιμα, όπως το LNG και τα βιοκαύσιμα, αλλά και σε τεχνολογίες όπως οι μπαταρίες και οι κυψέλες καυσίμου, καθώς και τη μείωση των εκπομπών βλαβερών σωματιδίων κατά 50% έως το 2030, φιλοδοξώντας να επιτύχει ανθρακική ουδετερότητα έως το 2050.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.