Η κινεζική οικονομία σε, άνω των εκτιμήσεων, ανάπτυξη

Η κινεζική οικονομία σε, άνω των εκτιμήσεων, ανάπτυξη

42
Η κινεζική οικονομία σε, άνω των εκτιμήσεων, ανάπτυξη

Η Κίνα κατέγραψε το γ’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους ανάπτυξη 3,9% του ΑΕΠ της σε ετήσια βάση, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των περισσότερων αναλυτών, παρά την επιβράδυνση που προκάλεσαν τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Ομάδα 12 ειδικών που ερωτήθηκαν σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο προέβλεπε μεσοσταθμικά ανάπτυξη 2,5% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στην υφήλιο υπέφερε από τα lockdowns που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο της πολιτικής zero COVID, με άλλα λόγια της πλήρους εξάλειψης του ιού.

Ανάποδα στο ρεύμα πολλών άλλων χωρών, οι οποίες επέλεξαν να «ζήσουν με τον ιό» και έχουν προχωρήσει στην άρση των περιοριστικών μέτρων, η Κίνα συνεχίζει να εφαρμόζει άκαμπτη πολιτική για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Τα μέτρα που παίρνει το Πεκίνο, που οδηγεί συχνά στο ξαφνικό κλείσιμο επιχειρήσεων και εργοστασίων, πλήττει τη δραστηριότητα και τις μετακινήσεις και συρρικνώνει την κατανάλωση των νοικοκυριών.

Το δεύτερο τρίμηνο, το ΑΕΠ της Κίνας δεν αυξήθηκε παρά μόλις 0,4% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοσή του από το 2020, ενώ είχε αναπτυχθεί κατά 4,8% το πρώτο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.