Δύσκολες οι συνθήκες για τις γυναίκες ναυτικούς

Δύσκολες οι συνθήκες για τις γυναίκες ναυτικούς

387
Δύσκολες οι συνθήκες για τις γυναίκες ναυτικούς

Μεγάλες είναι ακόμη οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στη ναυτιλιακή βιομηχανία, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από την WISTA International, την Anglo Eastern, το International Seafarers Welfare and Assistance Network (ISWAN) και το International Chamber of Shipping (ICS).

Οι συμμετέχουσες στην έρευνα κλήθηκαν να απαντήσουν εάν έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με διάφορες καταστάσεις εκφοβισμού ή παρενόχλησης στα πλοία. Το 60% απάντησαν πως έχουν αντιμετωπίσει διακρίσεις εν πλω λόγω του φύλου τους, ενώ το 70% ανέφεραν πως έχουν δεχτεί προσβολές από άνδρες συναδέλφους τους. Το 34% αναγνώρισαν ότι αισθάνθηκαν αποξενωμένες ή παραμελημένες λόγω του φύλου τους, ενώ το 29% δήλωσαν ότι έχουν δεχτεί εκφοβισμό στο πλοίο.

Αναφορικά με τα περιστατικά παρενόχλησης, το 25% απάντησαν πως έχουν βιώσει τέτοιου είδους περιστατικά, τα οποία περιλάμβαναν προσωπικές ερωτήσεις και υπερβολικά οικείες παρατηρήσεις.

Παράλληλα, παρά το ότι το 73% των γυναικών ένιωθαν άνετα να αναφέρουν τα περιστατικά, μόνο το 13% αυτών προέβησαν σε αυτή την ενέργεια, με μόλις το 7% να είναι ικανοποιημένες από την αντιμετώπισή τους.

Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 1.128 γυναίκες από 78 χώρες. Οι περισσότερες από αυτές, δηλαδή το 90%, εργάζονται σε κρουαζιερόπλοια, ενώ το υπόλοιπο 10% απαρτίζεται από γυναίκες ναυτικούς οι οποίες ναυτολογούνται σε φορτηγά πλοία, gas και oil tankers, containerships, chemical tankers, πλοία γενικού φορτίου και ρυμουλκά.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.