«Μποτιλιάρισμα» πλοίων στη Θάλασσα του Μαρμαρά

«Μποτιλιάρισμα» πλοίων στη Θάλασσα του Μαρμαρά

377
«Μποτιλιάρισμα» πλοίων στη Θάλασσα του Μαρμαρά

Άμεσα μέτρα για την εξομάλυνση της κατάστασης στη Θάλασσα του Μαρμαρά, όπου συναντάται μποτιλιάρισμα 150 πλοίων, ζητούν τα Ηνωμένα Έθνη.

Η έκκληση των Ηνωμένων Εθνών συμπίπτει με τις κατηγορίες του Κιέβου ότι η Ρωσία μπλοκάρει την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας του Ιουλίου για την εξαγωγή αγροτικών εμπορευμάτων από τα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα. Το Κίεβο σημειώνει, δε, ότι τα τρία ουκρανικά λιμάνια υπό τη συμφωνία λειτουργούν στο 25-30% της δυναμικότητάς τους.

Υπενθυμίζεται ότι τα πλοία από και προς την Ουκρανία θα πρέπει να επιθεωρούνται από ομάδες που οργανώνουν τα τέσσερα μέλη της συμφωνίας (ΟΗΕ, Ρωσία, Ουκρανία, Τουρκία). Μάλιστα η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι οι επιθεωρήσεις, που δημιουργούν σημαντικές καθυστερήσεις στις εξαγωγές από τη Μαύρη Θάλασσα, έχουν πολιτικά κίνητρα. Από την πλευρά της, η Μόσχα υπογραμμίζει ότι με την εν λόγω συμφωνία δεν παρατηρείται σημαντική άνοδος των εξαγωγών προς τις φτωχότερες χώρες. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov ανέφερε τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου ότι θα ζητήσει από τα Ηνωμένα Έθνη δεδομένα για το πού καταλήγουν οι εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών.

Με βάση τα ανωτέρω, ενδιαφέρον παρουσιάζει το εάν η συμφωνία θα ανανεωθεί πέραν της 19ης Νοεμβρίου και θα επεκταθεί προκειμένου να περιλαμβάνει και άλλα προϊόντα, με τη Ρωσία πάντως να μην ανοίγει ακόμη τα χαρτιά της.

Φωτό: Erdem Sahin/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.