Η αγορά δημόσιων εγγραφών σε επιμένουσα συρρίκνωση (σύμφωνα με έρευνα)

Η αγορά δημόσιων εγγραφών σε επιμένουσα συρρίκνωση (σύμφωνα με έρευνα)

44
Η αγορά δημόσιων εγγραφών σε επιμένουσα συρρίκνωση (σύμφωνα με έρευνα)

Στην αγορά δημόσιων εγγραφών επικεντρώνεται πρόσφατη έρευνα της EY, στην οποία καταδεικνύεται ότι η αγορά συνεχίζει να συρρικνώνεται. Πιο συγκεκριμένα, από την αρχή του έτους έως και τη σύνταξη της εν λόγω έρευνας, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 992 δημόσιες εγγραφές, οι οποίες συγκέντρωσαν 146 δισ. δολάρια, καταγράφοντας μείωση 44% και 57% αντίστοιχα σε ετήσια βάση.

Τα ευρήματα αυτά ακολουθούν την τάση για το σύνολο της χρονιάς, κατά την οποία οι εταιρείες και οι επενδυτές στην αγορά των δημόσιων εγγραφών αντιμετώπισαν εντεινόμενες μακροοικονομικές προκλήσεις, αβεβαιότητα της αγοράς, αυξανόμενη αστάθεια και πτώση των τιμών των μετοχών παγκοσμίως

Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2022, ο τομέας της τεχνολογίας συνέχισε να προηγείται ως προς τον αριθμό των δημόσιων εγγραφών, ωστόσο το μέσο μέγεθος των συμφωνιών μειώθηκε από 261 σε 123 εκατ. δολάρια σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ο τομέας της ενέργειας βρέθηκε στην πρώτη θέση ως προς τα έσοδα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση, 176%, χάρη, σε μεγάλο βαθμό, σε τρεις από τις κορυφαίες πέντε παγκόσμιες συμφωνίες που ολοκληρώθηκαν τη συγκεκριμένη περίοδο, ενώ, αντίθετα, ο τομέας των καταναλωτικών προϊόντων παρουσίασε τη μεγαλύτερη μείωση ως προς το μέσο μέγεθος των συμφωνιών (69%).

Συνολικές επιδόσεις ανά περιοχή: ακολουθώντας στάση αναμονής

Οι μεγάλες οικονομίες και οι χρηματοπιστωτικές αγορές της Αμερικής και της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Ινδίας και Αφρικής (EMEIA) παραμένουν υπό πίεση.

Ειδικότερα, τα χρηματιστήρια στην αμερικανική ήπειρο σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση, καταγράφοντας μόνο 116 συμφωνίες οι οποίες συγκέντρωσαν 7,5 δισ. δολάρια, μείωση 94% ως προς τα έσοδα και 72% ως προς τον αριθμό σε ετήσια βάση. Σε άμεση αντίθεση με το έτος ρεκόρ του 2021, η δραστηριότητα δημόσιων εγγραφών στην αμερικανική ήπειρο κατά το πρώτο εννεάμηνο υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών.

Σε ετήσια βάση, η δραστηριότητα δημόσιων εγγραφών στην EMEIA μειώθηκε κατά 50% και 52% ως προς τον αριθμό και τα έσοδα, αντίστοιχα. Στην Ευρώπη, η μείωση ως προς τα έσοδα έφτασε το 76%, ωστόσο, η Μέση Ανατολή συνέχισε να αποτελεί την εξαίρεση, καταγράφοντας αύξηση εσόδων 209%, παρά τη μείωση κατά 51% ως προς τον αριθμό των συμφωνιών.

Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, έχοντας επηρεαστεί λιγότερο από τον πληθωρισμό και τα γεωπολιτικά ζητήματα, κατέγραψε καλύτερες επιδόσεις, καθώς συγκέντρωσε πέντε από τις 10 κορυφαίες δημόσιες εγγραφές παγκοσμίως από την αρχή τους έτους μέχρι σήμερα. Έχει, επίσης, συνεισφέρει το 61% του αριθμού των δημόσιων εγγραφών και το 69% των αντληθέντων κεφαλαίων. Ωστόσο, κατέγραψε μείωση 25% ως προς τον αριθμό των συμφωνιών και 22% ως προς το μέγεθος των συμφωνιών.

Προοπτικές τέταρτου τριμήνου 2022: Τα παγοθραυστικά θα ανοίξουν το δρόμο

Η εκτίναξη του πληθωρισμού και η αύξηση των επιτοκίων επηρεάζουν αρνητικά την παγκόσμια αγορά μετοχών, ενώ οι γεωπολιτικές εντάσεις και η πανδημία COVID-19 οδήγησαν σε μεγαλύτερη αβεβαιότητα και αστάθεια της αγοράς. Όλοι αυτοί οι παράγοντες δημιουργούν ένα αρνητικό κλίμα για περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου, καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του 2022.

Στην αμερικανική ήπειρο, οι εταιρείες που σχεδιάζουν δημόσιες εγγραφές περιμένουν να ανοίξει ξανά η αγορά τον επόμενο χρόνο, ενώ στην EMEIA, οι δύσκολες συνθήκες της αγοράς συνεχίζουν να αφήνουν μικρά περιθώρια για δημόσιες εγγραφές. Στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, ενώ δεν έχουν αυξηθεί οι δημόσιες αιτήσεις για δημόσιες εγγραφές, η δραστηριότητα παραμένει ισχυρή στο παρασκήνιο καθώς οι εταιρείες αξιολογούν τις επιλογές τους για το 2023.

Γενικότερα, οι επιχειρήσεις που θέλουν να εισέλθουν στο χρηματιστήριο θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένες όταν εμφανιστούν στην αγορά, καθώς θα αντιμετωπίσουν πολύ χαμηλότερες αποτιμήσεις σε σύγκριση με τα υψηλά επίπεδα του 2021.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο κος Τάσος Ιωσηφίδης, Εταίρος και Επικεφαλής του Τμήματος Συμβούλων Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών της ΕΥ Ελλάδος, δήλωσε: «Μετά από μια εξαιρετική χρονιά το 2021, η οικονομική αβεβαιότητα, ο αυξανόμενος πληθωρισμός και οι γεωπολιτικές προκλήσεις έχουν τον αναμενόμενο αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά των δημόσιων εγγραφών. Ωστόσο, πολλές μεγάλες εταιρείες σε ολόκληρο τον κόσμο αναμένουν το παράθυρο ευκαιρίας για να προχωρήσουν. Εφόσον περιοριστεί η παγκόσμια αβεβαιότητα, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει αντιστροφή του κλίματος, πράγμα που θα επηρεάσει και το ελληνικό χρηματιστήριο, όπου, το τελευταίο διάστημα, βλέπουμε αρκετές ενθαρρυντικές ενδείξεις».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.