Η κρουαζιέρα σε ρότα απανθρακοποίησης έως το 2050

Η κρουαζιέρα σε ρότα απανθρακοποίησης έως το 2050

55
Η κρουαζιέρα σε ρότα απανθρακοποίησης έως το 2050

Στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της ετήσιας έκθεσής της για τις Περιβαλλοντικές Τεχνολογίες και Πρακτικές του Παγκόσμιου Κλάδου της Κρουαζιέρας προχώρησε η Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA). Στην έκθεση προβάλλεται η πρόοδος του κλάδου για την επίτευξη του στόχου των μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050.

Πιο συγκεκριμένα στην έκθεση αναφέρεται πως περισσότερο από το 15% των πλοίων που θα δρομολογηθούν τα επόμενα πέντε χρόνια θα μπορούν να ενσωματώνουν κυψέλες καυσίμου ή μπαταρίες, ενώ το 85% των πλοίων των εταιρειών-μελών της CLIA που θα είναι σε λειτουργία από τώρα έως το 2028 θα μπορούν να συνδεθούν με συστήματα παράκτιας ενεργειακής υποστήριξης, επιτρέποντας στις μηχανές να σβήνουν στην προβλήτα, συμβάλλοντας έτσι στη σημαντική μείωση των εκπομπών.

Η Kelly Craighead, President και CEO της CLIA, δήλωσε: «Η καινοτομία και η μηχανική βρίσκονται στην καρδιά του οράματός μας για μηδενικές εκπομπές άνθρακα. Ο κλάδος μας συνεχίζει να πρωτοπορεί, επενδύοντας δισεκατομμύρια για την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και την επιτάχυνση της ανάπτυξης βιώσιμων ναυτιλιακών καυσίμων».

Ο Chairman της CLIA Global, Pierfrancesco Vago, δήλωσε: «Ο κλάδος της κρουαζιέρας ήταν πάντα και θα συνεχίσει να είναι στην αιχμή της καινοτομίας σε ό,τι αφορά τις περιβαλλοντικές και ναυτιλιακές τεχνολογίες».

Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, καθίσταται σαφές πως η μετάβαση στα βιώσιμα καύσιμα παραμένει απαραίτητη για την επίτευξη των στόχων της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Τέλος, η CLIA είναι ένας από τους οργανισμούς που υποστηρίζουν τη συμμαχία «Getting to Zero» της ναυτιλιακής βιομηχανίας για εξάλειψη των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.