Το κινεζικό «εκλογικό ρινγκ», η Κίνα του αύριο και το μέλλον ναυτιλίας...

Το κινεζικό «εκλογικό ρινγκ», η Κίνα του αύριο και το μέλλον ναυτιλίας και οικονομίας

283
Το κινεζικό «εκλογικό ρινγκ», η Κίνα του αύριο και το μέλλον ναυτιλίας και οικονομίας

Στις 16 Οκτωβρίου εκκίνησε το 20ό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, όπου και θα αποφασιστεί ποιος θα αποτελέσει την κεφαλή του κινεζικού δράκου και θα σκιαγραφηθεί το μέλλον της πολιτικής που θα ακολουθήσει το Πεκίνο.

Σι Τζινπίνγκ, γύρος νούμερο τρία

Στην τρίτη θητεία του φαίνεται να οδεύει ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ, πρώτη φορά που γενικός γραμματέας παραμένει στα ηνία του ΚΚΚ για περισσότερες από δύο φορές. Η εν λόγω εξέλιξη κατέστη δυνατή καθώς αναθεωρήθηκε σχετικός νόμος που επέτρεπε έως και δύο θητείες για κάθε πρόεδρο.

Covid-19

Παρά το γεγονός ότι αναλυτές θεωρούν πως η αυστηρή πολιτική του Πεκίνου ενάντια στην Covid-19 θα χαλαρώσει μετά το πέρας του Συνεδρίου και την εκλογή του γενικού γραμματέα του ΚΚΚ, ο Σι Τζινπίνγκ υπερασπίστηκε την πολιτική αυτή κατά την εναρκτήρια ομιλία του.

Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι η πολιτική του Πεκίνου δεν θα μεταβληθεί στο μέλλον. Συνεπώς, σε μελλοντικές δυνητικές εξάρσεις της πανδημίας στην Κίνα, φαντάζει πιθανό να ληφθούν παρόμοια μέτρα όπως στο παρελθόν, προκαλώντας εκ νέου σκοπέλους τόσο για την κινεζική όσο και για την παγκόσμια οικονομία.

Η πολιτική στον κλάδο ενέργειας και ο αντίκτυπος στη ναυτιλία

Υποστήριξη στη ναυτιλία αναμένεται να προσφέρει η πολιτική της Κίνας στην ενέργεια. Η Κίνα θα πραγματοποιήσει σταδιακά βήματα με επίκεντρο την απανθρακοποίησή της, δίχως όμως να θέσει σε κίνδυνο την ενεργειακή της ασφάλεια. Ο Σι Τζινπίνγκ υπογράμμισε ότι το πετρέλαιο και ο άνθρακας θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν πρωτεύοντα ρόλο για την κινεζική οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό, θετικός αναμένεται ο αντίκτυπος τόσο για τα bulk carriers όσο και για τα δεξαμενόπλοια, καθώς η Κίνα αποτελεί έναν κολοσσό της ζήτησης για τη θαλάσσια μεταφορά εμπορευμάτων, γεγονός που, όπως όλα δείχνουν, δεν θα αλλάξει σύντομα.

Από την άλλη, ανησυχία επικρατεί αναφορικά με την κινεζική ζήτηση σιδηρομεταλλεύματος, καθώς ο τομέας ακινήτων της Κίνας βρίσκεται υπό σημαντική πίεση και η αγοραστική ικανότητα είναι περιορισμένη.

Γεωπολιτικοί τριγμοί

Ο Σι Τζινπίνγκ κατήγγειλε την ανάμειξη «ξένων δυνάμεων» στην Ταϊβάν, τη νήσο που το Πεκίνο θεωρεί ότι αποτελεί αποσχισθείσα επαρχία της Κίνας.

«Θα προσπαθήσουμε να επιδιώξουμε την προοπτική μιας ειρηνικής επανένωσης, με τη μεγαλύτερη ειλικρίνεια και τις μεγαλύτερες προσπάθειες, αλλά δεν θα δεσμευτούμε ποτέ να εγκαταλείψουμε τη χρήση βίας και επιφυλασσόμαστε της δυνατότητας να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα», δήλωσε.

«Διεξαγάγαμε με αποφασιστικότητα αγώνα κατά των αυτονομιστικών τάσεων και της ανάμειξης και καταδείξαμε την αποφασιστικότητά μας και την ικανότητά μας να διαφυλάξουμε την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και να αντιταχθούμε στην ανεξαρτησία της Ταϊβάν», υπογράμμισε επίσης ο Κινέζος ηγέτης.

Επίσης σημείωσε ότι το Χονγκ Κονγκ πέρασε «από το χάος στη διακυβέρνηση» από τότε που το Πεκίνο ανέλαβε τη διακυβέρνηση της πρώην βρετανικής αποικίας.

Πηγή: Allied Shipping Research, xclusiv, Xinhua, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.