Τρόφιμα εν αναμονή σε λιμάνια, απότοκο της ανόδου του δολαρίου

Τρόφιμα εν αναμονή σε λιμάνια, απότοκο της ανόδου του δολαρίου

112
Τρόφιμα εν αναμονή σε λιμάνια, απότοκο της ανόδου του δολαρίου

Το δολάριο έχει ενισχυθεί σε σημαντικό βαθμό έναντι των υπόλοιπων νομισμάτων, εν μέσω της κρίσης πολλαπλών μετώπων που ταλανίζει την παγκόσμια οικονομία.

Το γεγονός αυτό έχει επηρεάσει σημαντικά την αγοραστική ικανότητα πολλών εκ των συμμετεχόντων στις διεθνείς αγορές, με τα βλέμματα να στρέφονται στην Αφρική και στην Ασία.

Ειδικότερα, πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg εστιάζεται στις θαλάσσιες εξαγωγές τροφίμων. Στην Γκάνα, οι εισαγωγείς προειδοποιούν για ελλείψεις τροφίμων ενόψει Χριστουγέννων, ενώ στο Πακιστάν χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια γεμάτα τρόφιμα παραμένουν στους λιμένες.

Όμως, το πρόβλημα δεν περιορίζεται μονάχα στις χώρες αυτές. Πρόκειται για μια πρόκληση διεθνούς βεληνεκούς, με τους εισαγωγείς να μην είναι σε θέση να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα και τη διατροφική επάρκεια των χωρών να βρίσκεται σε κίνδυνο.

Παράλληλα, η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία εντείνει τις ανησυχίες, καθώς εκτιμάται ότι η συνέχιση της συμφωνίας για τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών δεν είναι σίγουρη.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.