Σιδηρομετάλλευμα: Ομιχλώδεις εκτιμήσεις για τις τιμές

Σιδηρομετάλλευμα: Ομιχλώδεις εκτιμήσεις για τις τιμές

53
Σιδηρομετάλλευμα: Ομιχλώδεις εκτιμήσεις για τις τιμές

Ομιχλώδεις είναι οι εκτιμήσεις για την πορεία των τιμών σιδηρομεταλλεύματος με τις συνθήκες προσφοράς και ζήτησης να ασκούν πιέσεις.

Συγκεκριμένα, φέτος οι τιμές σιδηρομεταλλεύματος εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν στα χαμηλότερα επίπεδα των τριών ή τεσσάρων τελευταίων ετών ενώ πιθανή είναι η πτώση των τιμών και το επόμενο έτος. Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα του Reuters σύμφωνα με την οποία προς το τέλος του έτους οι τιμές θα κυμανθούν στα $90/τόνο.

Η Κίνα φαίνεται να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για την εξέλιξη αυτή καθώς τόσο η πανδημία όσο και η κρίση στον κλάδο του real estate οδηγούν σε πτώση την κινεζική ζήτηση. Άλλωστε η ασιατική χώρα αντιπροσωπεύει το 70% των διά θαλάσσης εισαγωγών iron ore. Αναλυτές υπογραμμίζουν ότι οι τιμές στις δυτικές χώρες θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα απόρροια της μειωμένης ζήτησης, του πληθωρισμού και των ανησυχιών για ύφεση.

O πόλεμος στην Ουκρανία «ταλαιπωρεί» επίσης την αγορά, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, εξαντλώντας τα αποθέματα σιδημεταλλεύματος, ενώ η αυξανόμενη ενεργειακή κρίση πονοκεφαλιάζει την παραγωγή χάλυβα της Ευρώπης.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.