Νέα προσωρινή άρση του Jones Act, ανάσα για το Πουέρτο Ρίκο

Νέα προσωρινή άρση του Jones Act, ανάσα για το Πουέρτο Ρίκο

125
Νέα προσωρινή άρση του Jones Act, ανάσα για το Πουέρτο Ρίκο

Την Κυριακή 16 Οκτωβρίου το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ενέκρινε μια προσωρινή και στοχευμένη άρση του Jones Act καθώς οι προσπάθειες του Πουέρτο Ρίκο να ανακάμψει από το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Fiona συνεχίζονται.

Όπως σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Alejandro Mayorkas με την εν λόγω απόφαση στόχος είναι το Πουέρτο Ρίκο να ανταποκριθεί στις ενεργειακές του ανάγκες μέσω εξαγωγών LNG από τις ΗΠΑ.

Ο νόμος Jones Act, ο οποίος προστατεύει τα δρομολόγια καμποτάζ, επιτρέπει τη μεταφορά εμπορευμάτων μεταξύ αμερικανικών λιμένων μόνο με πλοία κατασκευής, ιδιοκτησίας και διαχείρισης Αμερικανών πολιτών ή μόνιμων κατοίκων των ΗΠΑ. Στο παρελθόν, ο Jones Act είχε αρθεί σε περιόδους κρίσης, όπως για παράδειγμα τον Νοέμβριο του 2012, όταν ο τυφώνας Σάντι σάρωσε την ανατολική ακτή των ΗΠΑ, προκαλώντας αρκετά προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Πιο πρόσφατα, τον Μάιο του 2021, ο νόμος ήρθη ξανά για την αποφυγή στρεβλώσεων στη μεταφορά υγρών καυσίμων στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ μετά την κυβερνοεπίθεση στην Colonial Pipeline.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.