Κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης και στο βάθος ο OPEC+

Κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης και στο βάθος ο OPEC+

335
Κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης και στο βάθος ο OPEC+

Σημαντικός εκτιμάται ο αντίκτυπος της απόφασης του OPEC+ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου του, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ). Πιο συγκεκριμένα, ο OPEC+ πρόσφατα αποφάσισε να μειώσει την παραγωγή του κατά 2 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ανά ημέρα, γεγονός που έχει οδηγήσει σε άνοδο των τιμών πετρελαίου.

H εξέλιξη αυτή, βάσει του ΙΕΑ, γιγαντώνει τον κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης. Σε μηνιαία έκθεσή του, ο IEA υπογραμμίζει ότι η άνοδος των τιμών πετρελαίου ίσως αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα για την παγκόσμια οικονομία, η οποία βρίσκεται υπό σημαντική πίεση, λόγω του πληθωρισμού και της ανόδου των επιτοκίων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η πραγματική μείωση της προσφοράς πετρελαίου εκτιμάται περίπου στο 1 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ανά ημέρα, παρότι θεωρητικά η μείωση είναι ίση με 2 εκατ. Το μεγαλύτερο μέρος των μειώσεων εκτιμάται πως θα προέλθει από την παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, καθώς λοιπά μέλη του Οργανισμού αντιμετωπίζουν προκλήσεις που δυσχεραίνουν την επίτευξη των στόχων παραγωγής τους.

Παράλληλα, η πολιτική που χαράσσει ο OPEC+ έχει προκαλέσει τη δριμεία κριτική των ΗΠΑ, με τις σχέσεις Ουάσιγκτον και Ριάντ να είναι τεταμένες. Άλλωστε, παρότι οι ΗΠΑ παράγουν μεγάλες ποσότητες μαύρου χρυσού, εξαρτώνται σημαντικά από την παγκόσμια αγορά για δύο λόγους. Κατ’ αρχάς, οι ΗΠΑ καταναλώνουν ημερησίως περίπου 2 εκατ. βαρέλια πετρελαίου περισσότερο από ό,τι παράγουν (παραγωγή: 18,8 εκατ., κατανάλωση: 20,5 εκατ., πηγή: Washington Post). Την ίδια ώρα, ακόμα και αν η παραγωγή των ΗΠΑ έφτανε τα επίπεδα κατανάλωσης, η χώρα θα αναγκαζόταν να στραφεί στις διεθνείς αγορές λόγω των διαφορών που υπάρχουν στους βαθμούς πετρελαίου, που επηρεάζουν τη διύλιση και τις χρήσεις του.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.