«Αγία Μαρίνα»: Το «πρότυπον σκάφος» της Rethymnis & Kulukundis

«Αγία Μαρίνα»: Το «πρότυπον σκάφος» της Rethymnis & Kulukundis

774
«Αγία Μαρίνα»: Το «πρότυπον σκάφος» της Rethymnis & Kulukundis

Στις 22 Μαρτίου 1954 καθελκύστηκε το ντιζελοκίνητο φορτηγό «Αγία Μαρίνα» για λογαριασμό του Οίκου «Ρεθύμνης και Κουλουκουντής». Το νεότευκτο πλοίο αποτέλεσε δημιούργημα των φημισμένων ναυπηγείων Doxford του Sunderland στην Αγγλία και έλαβε το όνομά του από την ανάδοχο Νίτσα Σ. Ματαντού.

Στο τεύχος της 1ης Απριλίου 1954, τα Ναυτικά Χρονικά προχώρησαν σε ολοσέλιδο αφιέρωμα, παρουσιάζοντας το «Αγία Μαρίνα» στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό. Το «νέο απόκτημα» του ελληνόκτητου στόλου, το οποίο αποτέλεσε το πρώτο από μια σειρά τριών αδελφών πλοίων, διέθετε χωρητικότητα 11.000 dwt και για την πρόωσή του χρησιμοποιούσε μηχανές κατασκευασμένες στο ίδιο το ναυπηγείο, που του προσέδιδαν ταχύτητα 13¾ κόμβων.

Αμέσως μετά την καθέλκυση του πλοίου και κατά την ομιλία του γενικού διευθυντή των ναυπηγείων, J. Ramsay Gebbie, έγινε αναφορά στην προ δεκαπενταετίας καθέλκυση του «Κάσος». Το πλοίο αυτό, κατά την καθέλκυσή του το 1939, υπήρξε το πρώτο ελληνικό φορτηγό που χρησιμοποιούσε μηχανές diesel. Σύμφωνα με τον Gebbie, το καινοτόμο αυτό πλοίο είχε βασιστεί σε σχέδια του Νικολάου Ρεθύμνη. Μάλιστα, το συγκεκριμένο σχέδιο απεδείχθη τόσο επιτυχημένο, που τα ναυπηγεία του Doxford θα ναυπηγούσαν στα επόμενα χρόνια 82 παρόμοια πλοία.

311426124_1243584996419081_5441760682466313053_n

Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, το «Αγία Μαρίνα» συγκέντρωνε τέτοια χαρακτηριστικά, που επέτρεπαν τη σύγκριση με το επίπεδο καινοτομίας του ιστορικού πλέον «Κάσος». Το νεότευκτο του 1954 αποτελούσε το πρώτο πλοίο πλήρους ηλεκτροσυγκολλήσεως που κατασκεύασαν τα ναυπηγεία του Doxford, στα οποία μέχρι εκείνο το σημείο η μέθοδος ηλεκτροσυγκόλλησης άγγιζε το 70% κατά την κατασκευή των πλοίων τους. Σύμφωνα με τον Νικόλαο Ρεθύμνη, που επίσης μίλησε κατά την τελετή της καθέλκυσης ως εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας, το νέο σκάφος διέθετε τα πλέον σύγχρονα βοηθητικά μηχανήματα, ηλεκτρονικά όργανα ναυσιπλοΐας και κάθε άλλο μέσο που θα καθιστούσε το νέο πλοίο της «R&K» ένα από τα ασφαλέστερα και αποδοτικότερα στον κόσμο εκείνη την περίοδο.

Ολοκληρώνοντας το αφιέρωμά τους στην καθέλκυση του «Αγία Μαρίνα», τα Ναυτικά Χρονικά αναφέρθηκαν στην καταγραφή του γεγονότος από τον αγγλικό Τύπο, αναδημοσιεύοντας σχετικές αναφορές. Πιο συγκεκριμένα, η Sunderland Echo παρατήρησε ότι «ουδέποτε τόσον πολλοί φωτογράφοι είχον συρρεύσει διά μιαν καθέλκυσιν», δείγμα του ενδιαφέροντος της τοπικής κοινωνίας αλλά και της δημοσιότητας που μπορούσε να συγκεντρώσει γύρω της μια καθέλκυση. Από την πλευρά της, η Journal of Commerce του Liverpool χαιρέτισε με ενθουσιασμό τη συμπλήρωση της δεκαπενταετούς συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού ναυτιλιακού οίκου και των αγγλικών ναυπηγείων, η οποία οδήγησε στην κατασκευή υποδειγματικών πλοίων.

Η μελέτη της καθέλκυσης του «Αγία Μαρίνα» της R&K κατά τη σύγχρονη εποχή αναδεικνύει τους στενούς δεσμούς που ανέπτυσσαν ορισμένοι ελληνικοί ναυτιλιακοί οίκοι με αγγλικά ναυπηγεία σε βάθος δεκαετιών. Η επιχειρηματική αυτή σχέση μπορούσε να οδηγήσει όχι μόνο στην επέκταση στόλου με νεότευκτα, αλλά και στη δημιουργία πλοίων με καινοτόμα χαρακτηριστικά και εξαιρετική απόδοση.

__________

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την καθέλκυση του «Αγία Μαρίνα» εδώ.

Η ψηφιοποίηση του αρχείου των τευχών από το 1931 έως το 1983 είναι μια ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Ευγενίδου, στη μνήμη της Μαριάνθης Σίμου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.