IAPH: Ποιες «τρύπες» άνοιξε η πανδημία στη λιμενική βιομηχανία

IAPH: Ποιες «τρύπες» άνοιξε η πανδημία στη λιμενική βιομηχανία

70
IAPH: Ποιες «τρύπες» άνοιξε η πανδημία στη λιμενική βιομηχανία

Σε πρόσφατη έκθεση της International Association of Ports and Harbors (IAPH) και της Παγκόσμιας Τράπεζας παρουσιάστηκαν οι τρεις βασικότερες προκλήσεις που φαίνεται να αντιμετωπίζουν οι λιμένες από την αρχή της πανδημίας.

Όπως ανέφερε ο Dr. Patrick Verhoeven, Managing Director της IAPH, τα λιμάνια δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένα για τις επιπτώσεις της πανδημίας, τις εναλλαγές που αυτή προκάλεσε στη ζήτηση και τον αντίκτυπό της στη ναυτιλία. Σημείωσε επίσης πως αυτό οφειλόταν στις μακροπρόθεσμες υποεπενδύσεις στις λιμενικές υποδομές.

Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη πρόκληση που αναγνωρίζεται στην έκθεση είναι η με χαμηλούς ρυθμούς ψηφιακή ανάπτυξη των λιμένων. Σύμφωνα με την έκθεση, η ψηφιακή αναβάθμιση θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας και της εφοδιαστικής αλυσίδας. Δεύτερη σημαντική πρόκληση είναι αυτή της απανθρακοποίησης, καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επιβαρύνουν την ανθεκτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας, με τις πιέσεις από τις ρυθμιστικές αρχές να κλιμακώνονται. Το τρίτο κενό που παρατηρήθηκε και πρέπει να καλυφθεί είναι η ανθεκτικότητα των λιμένων, καθώς μία από τις βασικότερες συνέπειες της πανδημίας ήταν η περιορισμένη χωρητικότητα των λιμενικών υποδομών και η διαχείριση των προβλημάτων που προέκυψαν στην προσφορά και στη ζήτηση.

Οι λύσεις που προτείνει η IAPH, μεταξύ άλλων, είναι η ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ των stakeholders για την καλύτερη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων, η αξιοποίηση της πράσινης ενέργειας καθώς και η ανάπτυξη των χαρτοφυλακίων των λιμένων μέσω επενδύσεων σε χερσαίες υποδομές αποθηκών και cross-docking.

Τέλος, στην έκθεση αναφέρεται πως, για να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις με επιτυχία, θα πρέπει η βιομηχανία να προσελκύσει νέα και ταλαντούχα στελέχη.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.