H EMSA λανσάρει drone στις ευρωπαϊκές ακτές της Μεσογείου

H EMSA λανσάρει drone στις ευρωπαϊκές ακτές της Μεσογείου

105
H EMSA λανσάρει drone στις ευρωπαϊκές ακτές της Μεσογείου

Η EMSA ανταποκρίθηκε στο αίτημα των γαλλικών αρχών για την παροχή υποστήριξης στη διαδικασία παρακολούθησης των εκπομπών των επιβατηγών και εμπορικών πλοίων που επιχειρούν στα λιμάνια της Μασσαλίας και του Φως, παρέχοντας ένα drone το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τη μέτρηση των επιπέδων των εκπομπών των πλοίων στη γύρω περιοχή.

Συγκεκριμένα, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος RPAS, το οποίο είναι εξοπλισμένο με ειδικούς αισθητήρες και κάμερες, θα λαμβάνει μετρήσεις από τα καυσαέρια των διερχόμενων πλοίων, προκειμένου να επαληθεύει τη συμμόρφωση αυτών με τους κανονισμούς της ΕΕ και του ΙΜΟ που αφορούν τη μέγιστη περιεκτικότητα των καυσίμων σε θείο, με σκοπό τη μείωση των επιβλαβών επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον. Κάθε πτήση του drone θα παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο μέσω του Κέντρου Δεδομένων RPAS της EMSA και, στην περίπτωση που από τις ληφθείσες μετρήσεις υπάρξει υποψία μη συμμόρφωσης με τους ισχύοντες κανονισμούς, θα ακολουθεί επιθεώρηση από το κράτος λιμένα (PSC), η οποία θα ενεργοποιείται μέσω της βάσης δεδομένων THETIS-EU.

Παρόλο που η βασική λειτουργία του RPAS θα αφορά την παρακολούθηση των εκπομπών, το drone θα μπορεί παράλληλα να αξιοποιηθεί και σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ελέγχου παράνομης αλιείας και εντοπισμού θαλάσσιας ρύπανσης, ανάλογα με τις ανάγκες των τοπικών αρχών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.