Και οι αερομεταφορές στον χορό της απανθρακοποίησης

Και οι αερομεταφορές στον χορό της απανθρακοποίησης

61
Και οι αερομεταφορές στον χορό της απανθρακοποίησης

Σε πρόσφατη συνεδρίαση στο Μόντρεαλ, ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) δεσμεύτηκε να υποστηρίξει ένα φιλόδοξο σχέδιο για μηδενικές εκπομπές από τις αερομεταφορές έως το 2050. Την ίδια ώρα, τα κράτη-μέλη του Οργανισμού υπογράμμισαν τη σημαντικότητα της βιώσιμης χρηματοδότησης προς την επίτευξη των στόχων.

Το εν λόγω σχέδιο υποστηρίχτηκε και από τις 193 χώρες-μέλη του ICAO. Ωστόσο, περιβαλλοντικές οργανώσεις σημειώνουν ότι η εν λόγω συμφωνία είναι αδύναμη και νομικά μη δεσμευτική. Παράλληλα, μέλη τους τονίζουν ότι ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί η συμφωνία είναι μέσω της μη χρήσης καυσίμου κηροζίνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ICAO δεν αποτελεί νομοθετικό όργανο για την παγκόσμια βιομηχανία αερομεταφορών, αλλά ένα σώμα των Ηνωμένων Εθνών που προωθεί τη συνεργασία μεταξύ των κρατών. Ωστόσο, οι εθνικές κυβερνήσεις συνήθως τηρούν όσα συμφωνούνται στις συνεδριάσεις του.

Ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου ΗΠΑ για το κλίμα, John Kerry, με tweet του χαιρέτισε την πρωτοβουλία. Για «ιστορικό ορόσημο, όχι μόνο για το μέλλον των αερομεταφορών αλλά και για την ευρύτερη δέσμευση της παγκόσμιας κοινότητας για μηδενικές εκπομπές» έκανε λόγο η υπουργός Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου, Anne-Marie Trevelyan.

Ο κλάδος των αερομεταφορών, όπως και αυτός των θαλάσσιων μεταφορών, δέχεται αυξανόμενες πιέσεις από καταναλωτές, επιστήμονες και περιβαλλοντολόγους, προκειμένου να μειώσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα.

Φωτό: Samuel’s Photos/ Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.