Εγκαίνια για το μετρό στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας

  510
  Εγκαίνια για το μετρό στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας

  Άνοιξαν σήμερα, Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, τις πύλες τους για το επιβατικό κοινό οι τρεις νέοι σταθμοί του Μετρό στον Πειραιά, «Μανιάτικα», «Πειραιάς» και «Δημοτικό Θέατρο».

  Σήμερα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια των τριών σταθμών, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο σταθμό «Δημοτικό Θέατρο» και θα τεθούν σε εμπορική λειτουργία για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

  Πρόκειται για ένα πολυαναμενόμενο έργο σταθερής τροχιάς, που ύστερα από αρκετή καθυστέρηση, αναμένεται να αλλάξει την εικόνα της πόλης, δίνοντας ανάσα στο κυκλοφοριακό πρόβλημα του Πειραιά.

  Στα μεγάλα έργα υποδομής που ολοκληρώνονται ή είναι σε εξέλιξη, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τον χαιρετισμό του, στα εγκαίνια  στον Πειραιά.

  Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι η Ελλάδα στην κατασκευή έργων όπως του ΜΕΤΡΟ, έχει δημιουργήσει “Σχολή”, στο πώς μπορούν να κατασκευαστούν τέτοια έργα με την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

  Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ακόμα ότι το έργο θα συνδέσει το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας με το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας σε 55 λεπτά, και τον Πειραιά με το κέντρο της Αθήνας σε 20 λεπτά.

  Επ’ αυτού πρόσθεσε πως όταν ολοκληρωθεί η γραμμή 4 και οι υπόλοιπες επεκτάσεις πάνω από 1 εκατ. Αθηναίοι και επισκέπτες θα χρησιμοποιούν το Μετρό καθημερινά.

  Υπενθυμίζεται πως από αύριο Τρίτη 11 Οκτωβρίου, θα τεθεί σε ισχύ ο ανασχεδιασμός λεωφορειακών γραμμών στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, που στοχεύει στη διαλειτουργικότητα του δικτύου των οδικών συγκοινωνιών με τους νέους σταθμούς της Γραμμής 3 του Μετρό.

  Για περισσότερες πληροφορίες, οι επιβάτες μπορούν να καλούν στο πληροφοριακό κέντρο του ΟΑΣΑ 11185. Παράλληλα, όλες οι πληροφορίες για τα δρομολόγια της Γραμμής 3 του Μετρό, όπως αυτά διαμορφώνονται από σήμερα Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022, είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα της ΣΤΑ.ΣΥ.

  Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά με ανακοίνωσή του χαιρετίζει την έλευση του Μετρό στην πόλη-λιμάνι του Πειραιά. Σύμφωνα με την Αττικό Μετρό ΑΕ, η λειτουργία των τριών σταθμών θα αυξήσει τη συνολική επιβατική κίνηση στο δίκτυο του μετρό σε 132.000 πολίτες ημερησίως. Με την επέκταση της γραμμής 3 συνενώνονται λειτουργικά οι δύο γραμμές 1 και 3 του μετρό, το λιμάνι, ο προαστιακός σιδηρόδρομος, ο ηλεκτρικός και 12 σταθμοί του τραμ προς Πειραιά. Με την ευκαιρία των εγκαινίων από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε:

  «Ο Πειραιάς ολοκληρώνει, με την έλευση του μετρό, όλο τον κύκλο των μέσων σταθερής τροχιάς με τραμ, ΗΣΑΠ, προαστιακό και γίνεται ο πληρέστερος συγκοινωνιακός κόμβος. Με τη λειτουργία του μετρό στον Πειραιά, το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας θα συνδέεται με το μεγαλύτερο λιμάνι, σε λιγότερο από μία ώρα. Αυτή η σύνδεση ήταν απαραίτητη και έπρεπε να πραγματοποιηθεί, αφού είμαστε μια χώρα, όπου, ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομίας μας στηρίζεται στα έσοδα από τον τουρισμό. Ο επισκέπτης που προσγειώνεται στο Ελευθέριος Βενιζέλος για να πάρει το βαπόρι για κάποιο από τα υπέροχα ελληνικά νησιά, δεν χρειάζεται πλέον να υποστεί τη βάσανο του κυκλοφοριακού, διασχίζοντας οδικώς, απ’ άκρου σ΄άκρο, το λεκανοπέδιο. Η έλευση του μετρό μέχρι το λιμάνι που, επί της ουσίας, φέρνει στον Πειραιά το αεροδρόμιο, αλλά και με όλους τους ενδιάμεσους σταθμούς που θα εξυπηρετούν το κοινό, θα βελτιώσουν την εικόνα του κυκλοφοριακού, τόσο μέσα στην πόλη, όσο και σε όλο το περιφερειακό οδικό δίκτυο γύρω από το επιβατικό λιμάνι. Δηλαδή, επί της ουσίας, θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των Πειραιωτών και όχι μόνο, προσφέροντας μια ακόμη ποιοτική σύνδεση στον οικιστικό ιστό, αλλά και απαλλάσσοντας την πόλη από ένα μεγάλο μέρος των αέριων ρύπων από τα οχήματα. Ήδη είχαν παραδοθεί στην κυκλοφορία οι τρεις σταθμοί Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός και Νίκαια και τώρα δίνονται και οι άλλοι τρεις βασικοί σταθμοί της γραμμής 3, στα πυκνοκατοικημένα Μανιάτικα, στο επιβατικό λιμάνι, στην πλατεία Οδησσού, μπροστά από το Επιμελητήριό μας, και βεβαίως στο κέντρο της πόλης, στο εμβληματικό Δημοτικό Θέατρο. Το τελευταίο, μάλιστα, αποκτά μία εύκολη πρόσβαση για το κοινό από όλο το λεκανοπέδιο που θα θελήσει να παρακολουθήσει μία παράσταση, ενώ, βεβαίως, ευελπιστούμε ότι το μετρό θα φέρει πιο κοντά το αγοραστικό κοινό από την ευρύτερη περιοχή, αυξάνοντας την επισκεψιμότητα στο εμπορικό κέντρο του Πειραιά. Μένει μία ακόμη παρέμβαση να γίνει με την υπογειοποίηση των γραμμών του ΗΣΑΠ από το Φάληρο μέχρι και τον τερματικό σταθμό στον Πειραιά για να αλλάξει θεαματικά η εικόνα του Πειραιά. Ο επιχειρηματικός κόσμος αισθάνεται ικανοποιημένος και δικαιωμένος για την υπομονή που επέδειξε, καθώς είχε από ετών επισημάνει την αναγκαιότητα ανάπτυξης των συνδυασμένων επιβατικών μεταφορών. Είναι γεγονός ότι ο Πειραιάς δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή πόλη ως προς τις συγκοινωνιακές – μεταφορικές υποδομές, που ενισχύουν τον υπερτοπικό χαρακτήρα και τον μητροπολιτικό του ρόλο. Συγχαρητήρια στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, τον Δήμο Πειραιά, την Αττικό Μετρό και όλους τους φορείς και υπηρεσίες που συνετέλεσαν στην επιτυχή ολοκλήρωση ενός πολύ σημαντικού έργου.»

  Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.