Οι κινεζικοί οιωνοί και οι κινήσεις του OPEC+ στην αγορά πετρελαίου

Οι κινεζικοί οιωνοί και οι κινήσεις του OPEC+ στην αγορά πετρελαίου

89
Οι κινεζικοί οιωνοί και οι κινήσεις του OPEC+ στην αγορά πετρελαίου

Οι τιμές πετρελαίου έχουν πλέον υποχωρήσει σε σημαντικό βαθμό από τα υψηλά που κατεγράφησαν τους προηγούμενους μήνες, όμως τις τελευταίες ημέρες επικρατεί ανησυχία που επικεντρώνεται στην πιθανότητα απόφασης του OPEC+ να προβεί σε μείωση της παραγωγής του.

Παρότι επί του παρόντος δεν έχει ληφθεί τέτοια απόφαση, πηγές του Reuters καταδεικνύουν πως μια μείωση της αθροιστικής παραγωγής των χωρών του OPEC+ κατά 1 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ανά ημέρα είναι πιθανή και αναμένεται να συζητηθεί στη συνάντηση της 5ης Οκτωβρίου.

Η εν λόγω κίνηση του OPEC+ συνιστά μέρος των προσπαθειών του Οργανισμού και των συμμάχων του να διατηρήσουν τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα έναντι του παρελθόντος και να αποφύγουν τις οδυνηρές επιπτώσεις ενός κραχ στη ζήτηση. Από την άλλη, πληθώρα αναλυτών κάνουν λόγο για περαιτέρω άνοδο της ζήτησης πετρελαίου στο δ’ τρίμηνο του 2022. Πράγματι, εφόσον αυτό το σενάριο επιβεβαιωθεί, οι τιμές πετρελαίου θα πάρουν την ανιούσα και, όπως σημειώνει η JP Morgan, θα αγγίξουν εκ νέου τριψήφια επίπεδα.

Παράλληλα, εφόσον τίθεται υπό εξέταση το θέμα της ζήτησης πετρελαίου, ένας παράγοντας που δεν δύναται να παραλειφθεί είναι η Κίνα. Η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη συνιστά κινητήριο δύναμη της αγοράς και η ζήτησή της καθορίζει σημαντικά τις ισορροπίες στις διεθνείς αγορές.

Στο πλαίσιο αυτό, οι πρόσφατες εκτιμήσεις για την κινεζική ζήτηση εμφανίζονται αισιόδοξες. Πιο συγκεκριμένα, τα επίπεδα διύλισης στην Κίνα κατέγραψαν άνοδο εντός του Αυγούστου σε ετήσια βάση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Xinhua. Επιπλέον, πρόσφατη ανάλυση της S&P Global υπογραμμίζει ότι τα διυλιστήρια παραμένουν αισιόδοξα αναφορικά με την πιθανότητα οικονομικής ανάκαμψής τους κατά τους ερχόμενους μήνες.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.