«Μαύρα σύννεφα» για το κινεζικό εμπόριο

«Μαύρα σύννεφα» για το κινεζικό εμπόριο

96
«Μαύρα σύννεφα» για το κινεζικό εμπόριο

Παρά την αναμενόμενη αύξηση του εξωτερικού εμπορίου της Κίνας κατά το β’ εξάμηνο του 2022, αξιωματούχος της κυβέρνησης ανέφερε πως η ζήτηση αγαθών προερχόμενων από την Κίνα αποδυναμώνεται.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εμπορίου, Wang Shouwen, η επιβράδυνση της ζήτησης είναι η μεγαλύτερη αβεβαιότητα που πρέπει να αντιμετωπίσει το κινεζικό εμπόριο, ενώ οι εταιρείες καταγράφουν πτώση των παραγγελιών, καθώς η ζήτηση από τις μεγάλες οικονομίες μειώνεται.

Οι κινεζικές εξαγωγές σε δολάρια αυξήθηκαν κατά 7,1% τον περασμένο μήνα, καταγράφοντας τον πιο αργό ρυθμό ανάπτυξης από τον Απρίλιο, οπότε το lockdown στη Σαγκάη έκλεισε τα τοπικά λιμάνια. Παράλληλα, το μεταφορικό κόστος των αγαθών από την Κίνα έχει μειωθεί σημαντικά, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα για περισσότερα από δύο χρόνια.

Μεγάλο μέρος της ανόδου της αξίας του εμπορίου οφείλεται στην αύξηση των τιμών και όχι στην αύξηση των μεταφερόμενων ποσοτήτων. Συγκεκριμένα, το λιμάνι της Σαγκάης διαχειρίστηκε 8,4% λιγότερο φορτίο τον Αύγουστο συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους.

Τέλος, ο κ. Wang φάνηκε αισιόδοξος ότι το εμπόριο της χώρας θα καταγράψει ρυθμούς ανάπτυξης, ωστόσο η οικονομική επιβράδυνση των ΗΠΑ και της ΕΕ θα αποτελέσει έναν πολύ επιδραστικό κατασταλτικό παράγοντα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.