Μπλε και πράσινο υδρογόνο στο στόχαστρο διεθνών δυνάμεων

Μπλε και πράσινο υδρογόνο στο στόχαστρο διεθνών δυνάμεων

127
Μπλε και πράσινο υδρογόνο στο στόχαστρο διεθνών δυνάμεων

Στην παραγωγή υδρογόνου επικεντρώνεται πληθώρα χωρών με ορίζοντα το 2030, καθώς η ανάγκη ενεργειακής μετάβασης της παγκόσμιας οικονομίας καθίσταται ολοένα εμφανέστερη. Πιο συγκεκριμένα, με οδηγό την Ιαπωνία, είκοσι χώρες συμφώνησαν πρόσφατα την αύξηση της παραγωγής υδρογόνου χαμηλών εκπομπών στους –τουλάχιστον– 90 εκατ. τόνους ετησίως έως το 2030, έναντι 1 εκατ. τόνων ετησίως σήμερα. Στην εν λόγω συμφωνία λαμβάνουν μέρος και λοιπές διεθνείς δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Γερμανία.

Σύμφωνα με το Reuters, σε σχετική ανακοίνωση το Τόκιο υπογραμμίζει: «Πιστεύουμε ότι η στρατηγική αύξηση της βιώσιμης παραγωγής και χρήσης χαμηλού και μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια, ανθεκτικότητα και στους κλιματικούς στόχους».

Ο παγκόσμιος στόχος αφορά την παραγωγή 90 εκατ. τόνων μπλε υδρογόνου, δηλαδή υδρογόνου που θα παραχθεί με την καύση φυσικού αερίου και τη δέσμευση και την αποθήκευση των ανθρακικών εκπομπών, και πράσινου υδρογόνου, μέσω ηλεκτρόλυσης από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος στόχος είναι ελαφρώς χαμηλότερος έναντι εκείνου που έχει θέσει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας για το 2030, στο πλαίσιο επίτευξης μηδενικών εκπομπών έως το 2050.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.