Ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB: Τελετή έναρξης της επίσημης λειτουργίας

Ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB: Τελετή έναρξης της επίσημης λειτουργίας

151
Ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB: Τελετή έναρξης της επίσημης λειτουργίας

Ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) αλλάζει τα δεδομένα, αλλά κυρίως τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης. Αυτή ήταν η κοινή διαπίστωση των ομιλητών που έλαβαν μέρος στην επίσημη τελετή έναρξης της εμπορικής λειτουργίας του αγωγού IGB το Σάββατο 1 Οκτωβρίου.

«Αυτό το έργο δεν είναι μόνο ένας αγωγός ενέργειας. Είναι ένα έργο που διαφοροποιεί πηγές και οδεύσεις. Είναι επίσης ένας αγωγός που συνδέει ευρωπαϊκά κράτη τα οποία μοιράζονται τις ίδιες ευρωπαϊκές αξίες της αλληλεγγύης και της περιφερειακής συνεργασίας. Πιστεύω πως πρόκειται για μια χειροπιαστή έκφραση της αποφασιστικότητάς μας να αντιδράσουμε από κοινού στις υφιστάμενες και τις μελλοντικές προκλήσεις -και όντως είναι εξαιρετικά σημαντικές. Ταυτόχρονα, εκφράζουμε την αποφασιστικότητά μας να προωθήσουμε από κοινού την ευημερία των λαών μας», τόνισε αρχικά ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τη βούληση που επέδειξαν οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Βουλγαρίας για την ολοκλήρωση του έργου υπογράμμισε, στον εναρκτήριο χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Γκάλαμπ Ντόνεφ.

«Οι κοινές προσπάθειές μας στέφθηκαν με επιτυχία, καθώς από σήμερα ο αγωγός είναι έτοιμος για εμπορική χρήση», σημείωσε και πρόσθεσε πως ο IGB μπορεί να ικανοποιήσει όλη την εσωτερική ζήτηση και κυρίως να πετύχει την πολυπόθητη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων φυσικού αερίου, που «είναι “κλειδί” για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Βουλγαρίας».

«Ο αγωγός αυτός καθιστά τη χώρα μας λιγότερο ευάλωτη στις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και βελτιώνει τη διαπραγματευτική μας θέση», σημείωσε, ενώ εξήρε τη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας ότι αποτελεί απόδειξη της συνεργασίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των δύο πλευρών.

Παίρνοντας τον λόγο, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, έκανε λόγο για μια «ιστορική τελετή», υπογραμμίζοντας τη σημασία του αγωγού για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, με τη διαφοροποίηση των πηγών και οδεύσεων φυσικού αερίου.

«Η ενεργειακή ασφάλεια είναι κομμάτι της εθνικής ασφάλειας κάθε χώρας και η σημερινή γεωπολιτική κατάσταση στον κόσμο το αποδεικνύει αυτό για ακόμη μια φορά», υπογράμμισε ο Αζέρος Πρόεδρος και αναφέρθηκε στη σημασία του Νοτίου Διαδρόμου, ενός από τα μεγαλύτερα, όπως τόνισε, ενεργειακά πρότζεκτ που άλλαξε τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης και για το οποίο το Αζερμπαϊτζάν είναι περήφανο που συγκαταλέγεται στους εμπνευστές του.

Υπενθύμισε ότι εδώ και χρόνια η χώρα του είναι βασικός προμηθευτής πετρελαίου στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά, έχει γίνει επίσης αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου, ενώ θα γίνει σύντομα «αξιόπιστος σύμμαχος» και στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Την προηγούμενη χρονιά, οι εξαγωγές φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν ήταν περίπου 19 δισ. κ.μ., εκ των οποίων τα 8,1 δισ. ήταν προς την Ευρώπη -αύξηση 40% σε σχέση με την περασμένη χρονιά- και φέτος θα αυξήσουμε τις εξαγωγές μας σε περισσότερα από 22 δισ. κ.μ., εκ των οποίων τα 11,5 δισ. θα πάνε στους Ευρωπαίους καταναλωτές, εξήγησε ο Αζέρος Πρόεδρος.

Αναφέρθηκε δε, στο σχετικό μνημόνιο κατανόησης που έχει υπογράψει το Αζερμπαϊτζάν με την Κομισιόν, «ένα πολύ ουσιαστικό έγγραφο», βάσει του οποίου σχεδιάζεται ο διπλασιασμός της προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη έως το 2027.

«Η ολοκλήρωση του αγωγού συμβάλλει σημαντικά στη διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου», είπε, από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Νικολάε Τσιούκα, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως «θα πρέπει να παραμείνουμε ρεαλιστές και να επιταχύνουμε τη διαφοροποίηση αυτή μειώνοντας περαιτέρω την εξάρτηση από τη Ρωσία».

Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε την ανάγκη ανάπτυξης κοινών έργων, βασισμένων στη λογική της βιωσιμότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος. «Η περιφερειακή συνεργασία είναι το κλειδί στην επιτυχία», επισήμανε -μεταξύ άλλων- ο Ρουμάνος πρωθυπουργός.

Στη σημασία του έργου και για τη χώρα του αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς, ο οποίος συνεχάρη τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Βουλγαρίας για την επιτυχή ολοκλήρωση του.

«Είναι πολύ σημαντικό και για τη Σερβία καθώς έχει αρχίσει να κατασκευάζεται ο διασυνδετήριος αγωγός με τη Βουλγαρία», σημείωσε, εκφράζοντας την ελπίδα πως την ίδια περίοδο του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί και αυτό το πρότζεκτ που θα συμβάλλει ακόμη περισσότερο στην αλλαγή του ενεργειακού χάρτη της περιοχής, όπως επίσης και το αντίστοιχο πρότζεκτ με τη Βόρεια Μακεδονία.

Ευχαρίστησε, μάλιστα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την πρόεδρο της Κομισιόν προσωπικά για τη βοήθεια, λέγοντας πως «χωρίς τη βοήθεια αυτή δεν θα μπορούσαμε να έχουμε πετύχει αυτούς τους στόχους».

Στην «ανεύθυνη επιθετικότητα της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία» που οδήγησε στον πόλεμο και την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πεντάροφσκι, μιλώντας στην ίδια τελετή για την έναρξη της εμπορικής χρήσης του IGB, γεγονός που χαρακτήρισε πολύ σημαντικό.

Ο κ. Πεντάροφσκι ευχαρίστησε Ελλάδα και Βουλγαρία για τη βούληση της επέκτασης της ενεργειακής υποδομής και στις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων, υπογράμμισε τη σημασία που έχει αυτό για τη χώρα του και πρόσθεσε πως η Βόρεια Μακεδονία είναι έτοιμη να κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε «μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» και να δοθεί πρόσβαση σε όλες τις χώρες της περιοχής στους μηχανισμούς αντιμετώπισης κρίσεων της ΕΕ. «Θα πρέπει, με αμοιβαίες προσπάθειες από όλους μας, να υλοποιήσουμε το μότο: μαζί είμαστε ισχυρότεροι».

ΣΟΦΙΑ- ΤΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΣΥΝΔΕΤΗΡΙΟ ΑΓΩΓΟ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ (IGB) ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Κ

Την εκδήλωση έκλεισε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος υπογράμμισε -μεταξύ άλλων- ότι «ο IGB αλλάζει ήδη αποφασιστικά τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης» και δεν πρόκειται απλώς για ένα έργο υποδομής αλλά ένα σύμβολο της αυξανόμενης συνεργασίας στην περιοχή μας.

Αναφέρθηκε στις δυσκολίες στην πορεία κατασκευής του έργου και ευχαρίστησε την ομάδα του ICGB για την επιμονή τους, αλλά και τους ανθρώπους της κατασκευάστριας εταιρείας ΑΒΑΞ για τον επαγγελματισμό τους.

«Η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του IGB είναι μια σταθερή απόδειξη της αποφασιστικότητάς μας ότι δεν υπάρχει όριο στην επιτυχία, όταν όλοι μας είμαστε ιδιαίτερα αφοσιωμένοι στο κοινό μας μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, υπογραμμίζοντας πως η επιτυχία του IGB μας ενθαρρύνει να σκεφτούμε πέραν των αγωγών και των υπόλοιπων ενεργειακών δικτύων.

Σημείωσε ότι, σήμερα, το κλειδί της επιτυχίας είναι τα κοινά έργα συνδεσιμότητας και πως «η κρίση μας ωθεί να σκεφτούμε συλλογικά», γι’ αυτό και πέραν των ενεργειακών πρότζεκτ θα πρέπει να σχεδιάζουμε και έργα που αφορούν ευρύτερα τις υποδομές, όπως οι δρόμοι και οι σιδηρόδρομοι, οι ψηφιακές υποδομές κά.

ΣΟΦΙΑ- ΤΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΣΥΝΔΕΤΗΡΙΟ ΑΓΩΓΟ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ (IGB) ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Κ

Στην τελετή χαιρετισμό απηύθυνε, επίσης, η εκτελεστική διευθύντρια του ICGB Τεοντόρα Γκεοργκίεβα (Teodora Georgieva), η οποία αναφέρθηκε στην πορεία κατασκευής του έργου αλλά και το πώς αυτό αλλάζει τα δεδομένα όχι μόνο για τη Βουλγαρία αλλά για ολόκληρη την περιοχή, αλλά και ο επίσης εκτελεστικός διευθυντής Γεώργιος Σάτλας, ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχή ολοκλήρωση του IGB, επισήμανε τις προκλήσεις στην κατασκευή του αλλά και τη ζωτική σημασία της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, που οδήγησε στην ευόδωση του έργου.

Στη διάρκεια της τελετής προβλήθηκε επίσης βίντεο διάρκειας δύο λεπτών για το έργο, ενώ -μεταξύ άλλων- το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε ο Κωνσταντίνος Μιτζάλης, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΑΒΑΞ, που κατασκεύασε το έργο.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την καθιερωμένη οικογενειακή φωτογραφία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτό: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.