Εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών: Ανεπαρκείς παρά το ανοδικό μομέντουμ;

Εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών: Ανεπαρκείς παρά το ανοδικό μομέντουμ;

119
Εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών: Ανεπαρκείς παρά το ανοδικό μομέντουμ;

Παρά την ανοδική πορεία που έχει σημειωθεί στις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, ακολουθώντας τη σχετική συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, ο όγκος των εξαγωγών παραμένει ιδιαίτερα μειωμένος σε ετήσια βάση, προκαλώντας ανησυχίες αναφορικά με την επισιτιστική επάρκεια.

Οι εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών βρίσκονται σε κατά 41,5% χαμηλότερα επίπεδα το οικονομικό έτος 2022-2023 σε ετήσια βάση, έχοντας διαμορφωθεί σχεδόν στους 8 εκατ. τόνους, σημειώνει δημοσίευμα του Reuters.

Πρόσφατο δημοσίευμα του Anadolu υπογραμμίζει ότι την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου επιπλέον εννέα πλοία αναχώρησαν από τους ουκρανικούς λιμένες. Πλέον, έχουν αναχωρήσει συνολικά περισσότερα από 200 πλοία, τα οποία έχουν μεταφέρει περίπου 4 εκατ. τόνους αγροτικών προϊόντων.

Ωστόσο, παρά την ανοδική πορεία των θαλάσσιων εξαγωγών, οι ανησυχίες για την επισιτιστική επάρκεια επιμένουν. Στο πλαίσιο αυτό, διαφαίνεται ότι η παράδοση των εμπορευμάτων στις οικονομικά πιο αδύναμες χώρες είναι κρίσιμης σημασίας, καθώς οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και ο πληθωρισμός φαντάζει ανυποχώρητος.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.