Έκκληση των ΗΠΑ στην Ιαπωνία με φόντο τα τσιπ

Έκκληση των ΗΠΑ στην Ιαπωνία με φόντο τα τσιπ

66
Έκκληση των ΗΠΑ στην Ιαπωνία με φόντο τα τσιπ

Εμφανής είναι η ανησυχία των ΗΠΑ για το μέλλον της παγκόσμιας βιομηχανίας μικροκυκλωμάτων, όπου Ταϊβάν και Κίνα έχουν τον πρώτο λόγο. Πιο συγκεκριμένα, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, κάλεσε για ενίσχυση των συνεργασιών στην αγορά τσιπ με επίκεντρο τις ιαπωνικές εταιρείες, προκειμένου να διασφαλιστούν οι ανάγκες των εξαρτώμενων βιομηχανιών.

Τα τελευταία έτη καταγράφεται πτώση της προσφοράς τσιπ στις διεθνείς αγορές, γεγονός που έχει επηρεάσει πληθώρα βιομηχανιών, όπως εκείνη των αυτοκινήτων, και επιβεβαιώνει τις ανησυχίες ότι η αβεβαιότητα από πλευράς προσφοράς δύναται να έχει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν προωθήσει το CHIPS and Science Act, το οποίο προσβλέπει σε επενδύσεις ύψους $52,7 δισ. στην ανάπτυξη της βιομηχανίας μικροκυκλωμάτων. Ξεκάθαρος στόχος της εν λόγω κίνησης είναι η μείωση της εξάρτησης της διεθνούς αγοράς από την Κίνα, αλλά και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ έναντι της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη.

Στο κάδρο εισέρχεται φυσικά και η Ταϊβάν, πυλώνας της αγοράς μικροκυκλωμάτων και επίκεντρο πληθώρας γεωπολιτικών εξελίξεων. Οι φαινομενικά ανυποχώρητες φιλοδοξίες της Κίνας για επανένωσή της με την Ταϊβάν προκαλούν πονοκεφάλους στις ΗΠΑ, που δύσκολα θα επιτρέψουν την απώλεια ενός κρίσιμου συμμάχου τους, τόσο από οικονομικής όσο και από γεωπολιτικής σκοπιάς.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.