Το LNG σε χέρια κολοσσών

Το LNG σε χέρια κολοσσών

239
Το LNG σε χέρια κολοσσών

Η εκτόξευση των τιμών LNG έχει αναγκάσει πολλούς μικρότερους εμπόρους να εγκαταλείψουν την αγορά, δίνοντας ξεκάθαρο προβάδισμα στους μεγαλύτερους παίκτες. Αυτή η εικόνα δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί έως και το 2026, οπότε η παραγωγή LNG εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένη και οι τιμές του θα καταγράφουν πτώση.

Η παγκόσμια αγορά LNG έχει υπερδιπλασιαστεί σε μέγεθος από το 2011, με πολλούς μικρότερους εμπόρους να εισέρχονται στην αγορά και να διεκδικούν ευκαιρίες όλα αυτά τα χρόνια. Ωστόσο, η απότομη αύξηση των τιμών των φορτίων επέδρασε σημαντικά στους εμπόρους μικρότερου βεληνεκούς, καθώς δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν κατάλληλα. Συνεπώς, δίνεται η δυνατότητα στους μεγάλους ενεργειακούς κολοσσούς να αποκομίσουν ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς.

Πιο συγκεκριμένα, τα ονόματα που κινούν τα εμπορικά νήματα φαίνεται να είναι η Shell, η BP και η TotalEnergies, σε συνεργασία με σημαντικούς εμπορικούς οίκους, όπως η Vitol, η Trafigura, η Gunvor και η Glencore.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Reuters o Jason Feed, Head of Business Intelligence της συμβουλευτικής Poten & Partners, η Shell και η TotalEnergies εκτιμάται πως θα διαθέτουν συνδυασμένο χαρτοφυλάκιο ύψους 110 εκατ. τόνων LNG, από τους 400 εκατ. τόνους που υπάρχουν συνολικά στην αγορά. Επιπλέον, συνυπολογίζοντας το χαρτοφυλάκιο της Qatar Energy στους 70 εκατ. τόνους και της BP, της οποίας εκτιμάται στους 30 εκατ. τόνους, οι συγκεκριμένοι ενεργειακοί κολοσσοί συμμετέχουν με ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 50% στο εμπόριο LNG.

Τέλος, αναλυτές της αγοράς υπογραμμίζουν την ανάγκη για την ανάπτυξη των υποδομών στα φτωχότερα κράτη, ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις πιέσεις της αγοράς.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.