O DNV προωθεί την απανθρακοποίηση του ναυτιλιακού κλάδου

O DNV προωθεί την απανθρακοποίηση του ναυτιλιακού κλάδου

62
O DNV προωθεί την απανθρακοποίηση του ναυτιλιακού κλάδου

Ο νηογνώμονας DNV υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας (MoU) με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Σιγκαπούρης (SIT), προκειμένου να διερευνήσουν από κοινού ευκαιρίες για την προώθηση της ανθρακικής ουδετερότητας στον ναυτιλιακό τομέα της Σιγκαπούρης, υποστηρίζοντας παράλληλα ενεργά το εργατικό δυναμικό της νέας γενιάς.

Στο πλαίσιο της διάρκειας τριών χρόνων συνεργασίας, το Maritime Decarbonization & Autonomy Regional Centre of Excellence του DNV θα συμμετάσχει στην υλοποίηση αρκετών ερευνητικών και εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών σε συνεργασία με το SIT. Συγκεκριμένα, οι δύο εταίροι θα ασχοληθούν με την ανάπτυξη πλοίων αλλά και διαφόρων ναυτιλιακών συστημάτων, χρησιμοποιώντας μεθόδους προσομοίωσης, και την υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων σε συνεργασία με εταιρείες τεχνολογίας της Σιγκαπούρης που ειδικεύονται στο κομμάτι της απανθρακοποίησης και της ψηφιοποίησης του ναυτιλιακού κλάδου.

Στόχος της συνεργασίας είναι η προώθηση αυτόνομων πλοίων μηδενικών εκπομπών, κέντρων απομακρυσμένου ελέγχου και κέντρων προσομοίωσης στη στεριά, σταθμών ηλεκτρικής φόρτισης πλοίων αλλά και υποδομών ανεφοδιασμού των καυσίμων του μέλλοντος. Παράλληλα, στο πλαίσιο του μνημονίου, ο DNV σκοπεύει να μεταφέρει στο SIT γνώσεις στον τομέα της ναυτιλιακής απανθρακοποίησης και ψηφιοποίησης, προκειμένου να βοηθήσει το Ινστιτούτο στην ανάπτυξη μεταπτυχιακών προγραμμάτων, τα οποία θα δίνουν στους φοιτητές τη δυνατότητα συνεργασίας με τον νηογνώμονα σε καινοτόμα προγράμματα ώστε να παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις του κλάδου.

Φωτό: Aparna Johri/ Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.