Προσεχώς πτήσεις με υδροπλάνα σε Ψαρά και Κυλλήνη

Προσεχώς πτήσεις με υδροπλάνα σε Ψαρά και Κυλλήνη

186
Προσεχώς πτήσεις με υδροπλάνα σε Ψαρά και Κυλλήνη

To δίκτυο υδατοδρομίων που έχει σχεδιάσει η Hellenic Seaplanes ενισχύεται με νέες προσθήκες, καθώς δρομολογούνται οι υποδομές άμεσα σε Ψαρά και Κυλλήνη ώστε να υποδεχτούν την επόμενη καλοκαιρινή περίοδο πτήσεις με υδροπλάνα. Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, πολύ σύντομα αναμένονται εγκρίσεις από λιμάνια σε όλη την Ελλάδα.

Τα Ψαρά το πρώτο νησί που λαμβάνει έγκριση στο Β. Αιγαίο

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση εγκρίθηκε το λιμάνι των Ψαρών όπου μπορούν τα υδροπλάνα να προβούν σε πτητική λειτουργία.

Η εταιρεία Υδατοδρόμια Xίου Ψαρών Οινουσσών, θυγατρική της Hellenic Seaplanes βρίσκεται στα τελικά στάδια για την έναρξη κατασκευής των υποδομών στα παραπάνω νησιά με συνεννόηση με το λιμενικό ταμείο της Χίου Ψαρών και Οινουσσών, τους δημάρχους των νησιών, κ. Κάρμαντζη, κ. Βρατσάνο, κ. Δανιήλ  και τον Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου, κ. Κώστα Μουτζούρη .

Με τη λήψη της έγκρισης για το λιμένα Ψαρών έγινε η αρχή ώστε να ενισχυθεί αποφασιστικά το επιχειρησιακό περιβάλλον των υδροπλάνων στο Βόρειο Αιγαίο.

Ο Δήμαρχος Ψαρών κ. Βρατσάνος μετά την έγκριση του υδάτινου πεδίου αναφερόμενος στο θέμα δήλωσε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι για την έγκριση του Υδάτινου Πεδίου στα Ψαρά το πρώτο στο Βόρειο Αιγαίο, η οποία είναι μια εξαιρετικά ευέλικτη λύση εξυπηρέτησης πτήσεων υδροπλάνων για τους κατοίκους αλλά και επισκέπτες του νησιού. Η εταιρεία «Υδατοδρόμια Χίου Ψαρών  & Οινουσσών», φορέας Διαχείρισης του υδατοδρομίου, ανέλαβε τη πρωτοβουλία να προχωρήσει στην διαδικασία έγκρισης υδάτινου πεδίου και είναι σε στενή συνεργασία με τον Δήμο μας και το Λιμενικό ταμείο για την ανάπτυξη του υδατοδρομίου το αμέσως επόμενο διάστημα».

Η Κυλλήνη επισήμως στο «club» των υδατοδρομίων

Χορηγήθηκε η άδεια ίδρυσης του υδατοδρομίου Κυλλήνης με κοινή Υπουργική Απόφαση του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Μεταφορές κ. Μιχάλη Παπαδόπουλου, του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη και του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου.

Αναφορικά με το αδειοδοτημένο πλέον υδατοδρόμιο Κυλλήνης ο Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, κ. Παπαδόπουλος δήλωσε:

«Η περιοχή της Δυτικής Πελοποννήσου αποκτά σήμερα τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία μιας επιπλέον υποδομής, η οποία θα επιτρέψει τη λειτουργία ενός ακόμη νέου μεταφορικού μέσου στο λιμάνι της Κυλλήνης. Μαζί με την Καλαμάτα, την Κέρκυρα και τους Παξούς, αλλά και την Πάτρα, αναπτύσσεται σταθερά ένα δίκτυο που μπορεί να υποστηρίξει τις πτήσεις υδροπλάνων στην ευρύτερη περιοχή, η οποία γνωρίζει αλματώδη τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια».

Ο Δήμαρχος του δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, κ. Γιάννης Λέντζας μετά την ανακοίνωση της άδειας υδατοδρομίου ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Είχαμε την χαρά να λάβουμε την αδειοδότηση του υδατοδρομίου της Κυλλήνης την προηγούμενη εβδομάδα. Δημοτική αρχή και Hellenic Seaplanes  μπαίνουμε στις συζητήσεις για τα τεχνικά θέματα που αφορούν την ομαλή λειτουργία του υδατοδρομίου όπως και τα μετέπειτα βήματα που πρέπει να γίνουν, ώστε να έρθει η καινούρια μορφή συγκοινωνίας, τα υδροπλάνα, που με τη σειρά τους θα φέρουν τουριστική και οικονομική ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή. Σκοπός μας είναι η Κυλλήνη να γίνει σημείο αναφοράς για τη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο και η λειτουργία του υδατοδρομίου να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής».

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Seaplanes, κ. Νικόλας Χαραλάμπους ανέφερε:

«Σήμερα το δίκτυο υδατοδρομίων έχει μεγαλώσει καλωσορίζοντας τα Ψαρά και την Κυλλήνη. Στα  Ψαρά ως εγκεκριμένο Υδάτινο Πεδίο επιτρέπεται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, να πραγματοποιούνται καθημερινά μέχρι έξι ζεύγη πτήσεων (προσθαλάσσωση – αποθαλάσσωση) ανά αεροπορική εταιρεία υδροπλάνων. Επιπλέον, των έξι ζευγών πτήσεων, επιτρέπονται οι πτήσεις γενικής αεροπορίας, οι πτήσεις για αεροδιακομιδή, πυρόσβεση, έρευνα και διάσωση, καθώς και οι περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Τα Ψαρά είναι ένα νησί με ιστορία και πολλές προοπτικές αναφορικά με την αναβάθμιση της τουριστικής του ταυτότητας. Η έγκριση του υδάτινου πεδίου στα Ψαρά θα μπορούσαμε να πούμε ότι “ανοίγει το χορό” και για τα υπόλοιπα νησιά του Βορείου Αιγαίου ώστε να αποκτήσουν υδάτινο πεδίο ή υδατοδρόμιο. Στον αντίποδα η Κυλλήνη με το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της θα παίξει ρόλο κλειδί για την διασύνδεση με τα υδατοδρόμια Επτανήσων και Δυτικής Ελλάδας αλλά μπορεί παράλληλα να παρέχει  νέα τουριστικά προϊόντα όπου πλέον στηρίζεται πολύ η χώρα μας, όπως ο τουρισμός κρουαζιέρας και ο συνδυασμός του με τις περιηγητικές πτήσεις των υδροπλάνων».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.