Τα λιμάνια με τη μεγαλύτερη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων

Τα λιμάνια με τη μεγαλύτερη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων

495
Τα λιμάνια με τη μεγαλύτερη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων

Η εκτόξευση του διακινούμενου όγκου εμπορευματοκιβωτίων μεταξύ Ασίας και ΗΠΑ αντανακλάται στην κατάταξη των λιμένων με τη μεγαλύτερη διακίνηση το α’ εξάμηνο του 2022.

Το εν λόγω χρονικό διάστημα, η Σαγκάη παρέμεινε στην κορυφή των λιμανιών με τη μεγαλύτερη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, καθώς μέσω αυτού διακινήθηκαν 22,54 εκατ. TEUs, σύμφωνα με δεδομένα της Alphaliner. Mε 18.406.900 TEUs, η Σιγκαπούρη κατέλαβε τη δεύτερη θέση, ενώ το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Κίνας, το Νινγκμπό-Ζουσάν, βρέθηκε τρίτο στη σχετική λίστα, με τη διακίνηση να ανέρχεται σε 17.400.000 TEUs, σημειώνοντας αύξηση 8,8% έναντι του α’ εξαμήνου του 2021.

Η Alphaliner σημειώνει ότι το χάσμα μεταξύ Σιγκαπούρης και Νινγκμπό-Ζουσάν μειώθηκε φέτος στα 1,08 εκατ. TEUs έναντι 2,7 εκατ. TEUs έναν χρόνο πριν και 4 εκατ. TEUs πριν από την πανδημία. Μάλιστα ο κινεζικός λιμένας ξεπέρασε τη Σιγκαπούρη στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων το β’ τρίμηνο, απόρροια κυρίως των lockdown στη Σαγκάη τον Απρίλιο και τον Μάιο. Το Νινγκμπό-Ζουσάν επωφελήθηκε από τα περιοριστικά μέτρα στη Σαγκάη, καθώς πολλά containerships προσπάθησαν να αποφύγουν τις καθυστερήσεις στον εν λόγω λιμένα. Πάντως, παρά την επιστροφή της Σαγκάης στην «ενεργό δράση» τον περασμένο Ιούλιο, η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στο Νινγκμπό-Ζουσάν σημείωσε άνοδο 26%, στα 3,28 εκατ. TEUs τον ίδιο μήνα.

Σενζέν (14,4 εκατ. TEUs) και Τσινγκτάο (12,47 εκατ. TEUs) έκλεισαν την κορυφαία πεντάδα των λιμανιών εμπορευματοκιβωτίων για το α’ εξάμηνο. Από ευρωπαϊκής πλευράς, συναντάται το Ρότερνταμ στην 11η θέση, η Αμβέρσα στη 13η θέση και το Αμβούργο στην 20ή θέση.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.