Πρωτοβουλίες της ναυτιλιακής κοινότητας για την προστασία των φαλαινών

Πρωτοβουλίες της ναυτιλιακής κοινότητας για την προστασία των φαλαινών

119
Πρωτοβουλίες της ναυτιλιακής κοινότητας για την προστασία των φαλαινών

Σε ένα σημαντικό βήμα για την προστασία των κητωδών οργανισμών, συγκεκριμένα των γαλάζιων φαλαινών, στις ακτές της Σρι Λάνκα, προχώρησε η MSC, αναδιαμορφώνοντας τις προκαθορισμένες διαδρομές των πλοίων της.

Από τα μέσα του 2022, η εταιρεία έχει αρχίσει να ανακατευθύνει εθελοντικά τα πλοία της όταν διέρχονται από τη Σρι Λάνκα ‒ συγκεκριμένα, 15 ναυτικά μίλια νοτιότερα της προκαθορισμένης θαλάσσιας οδού.

Η MSC, για να προχωρήσει σε αυτή την αλλαγή, ακολούθησε συγκεκριμένες οδηγίες, βασισμένες σε επιστημονικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από το Διεθνές Ταμείο για την Ευημερία των Ζώων (IFAW) με το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Εμπορίου και άλλους φορείς.

Η εν λόγω θαλάσσια περιοχή αποτελεί μία από τις πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες οδούς που χρησιμοποιούν τα πλοία παγκοσμίως, ενώ ταυτόχρονα ο πληθυσμός των κητωδών είναι μεγάλος. Ως εκ τούτου, τα κητοειδή διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο για συγκρούσεις με πλοία.

Σύμφωνα με μελέτες, η μετατόπιση των θαλάσσιων οδών στα 15 ναυτικά μίλια νοτιότερα από τα προκαθορισμένα συστήματα διαχωρισμού κυκλοφορίας (TSS) θα μειώσει τον κίνδυνο των συγκρούσεων κατά 95%.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.