«Καπετάν Γεωργής»: Η ξεχωριστή καθέλκυση του Οίκου Ανδρεάδη

«Καπετάν Γεωργής»: Η ξεχωριστή καθέλκυση του Οίκου Ανδρεάδη

816
«Καπετάν Γεωργής»: Η ξεχωριστή καθέλκυση του Οίκου Ανδρεάδη

Στις 13 Νοεμβρίου 1962 καθελκύστηκε το bulk carrier «Καπετάν Γεωργής» από τα ναυπηγεία Scotts’ Shipbuilding & Engineering στο Greenock της Σκωτίας. Το συγκεκριμένο πλοίο αποτέλεσε μέρος του ναυπηγικού προγράμματος του Οίκου Ανδρεάδη εκείνη την περίοδο και πιο συγκεκριμένα την πρώτη απόπειρα του καθηγητή Στρατή Ανδρεάδη να επεκταθεί στην αγορά των bulk carriers.

Το πλοίο διέθετε χωρητικότητα 28.000 dwt και ήταν εξοπλισμένο με εξακύλινδρη μηχανή τύπου Sulzer 9.500 ίππων με υπηρεσιακή ταχύτητα 14 κόμβων.

Τα Ναυτικά Χρονικά προχώρησαν σε ημισέλιδο αφιέρωμα στο τεύχος της 1ης Δεκεμβρίου 1962, παραθέτοντας πληροφορίες για το νεότευκτο πλοίο αλλά και για την τελετή καθέλκυσης, η οποία αναφέρεται ως ιδιαίτερη και πέρα από «τας κρατούσας παραδόσεις».

Σε αντίθεση με την παράδοση, που ήθελε την ανάδοχο του πλοίου να είναι γυναίκα, το «Καπετάν Γεωργής» είχε «άρρενες αναδόχους» και πιο συγκεκριμένα τους υιούς του Στρατή Ανδρεάδη, Αλέξανδρο και Γεώργιο. Την καθιερωμένη φιάλη σαμπάνιας στα πλευρά του σκάφους θρυμμάτισε ο Αλέξανδρος Ανδρεάδης, ενώ ευχές προς το πλοίο απηύθυνε ο Γεώργιος Ανδρεάδης, ο οποίος και ενεργοποίησε τον μηχανισμό της καθέλκυσης.

IMG_20220923_234816

Το γεγονός προκάλεσε το ενδιαφέρον των βρετανικών εφημερίδων, οι οποίες ανέφεραν με χαρακτηριστικό τρόπο ότι «τρεις λαϊκαί δεισιδαιμονίαι παρεβιάσθησαν», καθώς η εν λόγω καθέλκυση πραγματοποιήθηκε ημέρα Τρίτη, 13 του μηνός, και οι ανάδοχοι ήταν άνδρες.

Παρά τα δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, το «Καπετάν Γεωργής» θα είχε μια μακρά πορεία στις θάλασσες και στους ωκεανούς μέχρι και τη διάλυσή του, το 1986.

Το «Καπετάν Γεωργής» έλαβε το όνομά του από τον καπτ. Γεώργιο Χατζηφραγκούλη Ανδρεάδη, πατέρα του Στρατή. Το όνομα Χατζηφραγκούλης μάλιστα, πατρογονικό της οικογένειας Ανδρεάδη, θα έδινε και την έμπνευση για τον σχεδιασμό του σήματος που έφεραν όλα τα πλοία του ομώνυμου ναυτιλιακού οίκου, το οποίο αποτελούνταν από τα ενωμένα γράμματα Χ και Φ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, την ίδια δεκαετία, ο Στρατής Ανδρεάδης θα παραλάμβανε επίσης πλοία από ναυπηγεία της Γαλλίας και της Ιαπωνίας, δείγμα της διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου νεότευκτων που επιτελούσε εκείνο το χρονικό διάστημα.

Η περίοδος εκείνη θα συνέπιπτε με πολλές επιχειρηματικές επιτυχίες του Στρατή Ανδρεάδη. Πέρα από την εκτέλεση του ναυπηγικού του προγράμματος, οι αρχές της δεκαετίας του 1960 θα συνοδεύονταν μεταξύ άλλων από την έναρξη λειτουργίας του Χίλτον Αθηνών, την ίδρυση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, την ίδρυση της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων, την ίδρυση της Τράπεζας Επενδύσεων και την εξαγορά της Τράπεζας Πειραιώς. Η πολυσχιδής αυτή δραστηριότητα και το εύρος της επιχειρηματικής του δράσης θα αναδείκνυαν τον καθηγητή Στρατή Ανδρεάδη ως σημαίνοντα οικονομικό παράγοντα της Ελλάδας κατά τα μέσα του 20ού αιώνα και έπειτα.

___________

Περισσότερες πληροφορίες για την καθέλκυση του «Καπετάν Γεωργής» μπορείτε να βρείτε εδώ.

Η ψηφιοποίηση του αρχείου των τευχών από το 1931 έως το 1983 είναι μια ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Ευγενίδου, στη μνήμη της Μαριάνθης Σίμου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.