Ινδία: Μερική επαναφορά των εξαγωγών ρυζιού

Ινδία: Μερική επαναφορά των εξαγωγών ρυζιού

31
Ινδία: Μερική επαναφορά των εξαγωγών ρυζιού

Τη χαλάρωση της απαγόρευσης εξαγωγών ποσοτήτων ρυζιού οι οποίες είναι συσσωρευμένες στα λιμάνια της αποφάσισε πρόσφατα η Ινδία.

Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα μέσα στον Σεπτέμβριο, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού του κόσμου προέβη σε απαγόρευση των εξαγωγών προκειμένου να ενισχυθούν οι εγχώριες προμήθειες και να μειωθούν οι τιμές. Την ίδια ώρα, η Ινδία είχε επιβάλλει φόρο 20% σε εξαγωγές άλλων τύπων ρυζιού.

Οι εν λόγω κινήσεις είχαν ως απόρροια περίπου 1 εκατ. τόνοι ρυζιού να συσσωρευθούν στα λιμάνια. Στο πλαίσιο αυτό, οι Ινδοί εξαγωγείς αιτήθηκαν την επαναεξαγωγή των συγκεκριμένων ποσοτήτων. Επί του παρόντος, περίπου 20 πλοία αναμένουν να φορτώσουν 600.000 τόνους ρυζιού που βρίσκονται στα λιμάνια, ενώ επιπλέον 400.000 τόνοι είναι «παγιδευμένοι» σε αποθήκες και τερματικούς εμπορευματοκιβωτίων.

Η απόφαση του Νέου Δελχί έχει εγείρει ανησυχίες για άνοδο των τιμών ρυζιού εν μέσω μιας περιόδου έντονων πληθωριστικών πιέσεων σε βασικά προϊόντα διατροφής. Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, αξιωματούχοι των ΗΠΑ, ΕΕ και Σενεγάλης αντέδρασαν έντονα, με την Ινδία ωστόσο να υπεραμύνεται της απόφασής της τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα παροδικό μέτρο το οποίο θα επαναξιολογείται διαρκώς. Η Ινδία τον περασμένο Μάιο είχε προχωρήσει σε περιορισμό των εξαγωγών ρυζιού προκειμένου να ενισχυθεί η εγχώρια προσφορά.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.