Η έλλειψη τονάζ, οιωνός ενεργειακής κρίσης

Η έλλειψη τονάζ, οιωνός ενεργειακής κρίσης

174
Η έλλειψη τονάζ, οιωνός ενεργειακής κρίσης

Σε αυξημένα επίπεδα διαμορφώνεται το κόστος μεταφοράς ενεργειακών αγαθών τις τελευταίες εβδομάδες, με την Ευρώπη να διαδραματίζει κύριο ρόλο στην εν λόγω εξέλιξη. Όπως σημειώνει δημοσίευμα του Bloomberg, ενόψει χειμώνα έχει ξεκινήσει ένα ράλι διασφάλισης προμηθειών πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Γηραιά Ήπειρο.

Ειδικότερα, τα πλοία που μεταφέρουν τα ενεργειακά αγαθά πραγματοποιούν μεγαλύτερες αποστάσεις από ό,τι παραδοσιακά, συνεπώς περιορίζουν την προσφορά. Καθώς ο στόλος δεξαμενόπλοιων και LNG carriers δεν πρόκειται να αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό άμεσα, εκτιμάται πως θα καταγραφεί περαιτέρω άνοδος στις αξίες των εμπορευμάτων αλλά και στο κόστος μεταφοράς τους.

Σημειώνεται ότι οι ναύλοι των LNGCs ίσως ξεπεράσουν τα επίπεδα ρεκόρ που κατέγραψαν το προηγούμενο έτος, ενώ το κόστος μεταφοράς πετρελαίου από τις ΗΠΑ στην Κίνα βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδά του τα τελευταία δύο έτη. Ενόψει χειμώνα, οι ασιατικές οικονομίες διατρέχουν κίνδυνο καθώς η εξασφάλιση ποσοτήτων ίσως καταστεί μη εφικτή την τελευταία στιγμή.

Παράλληλα, τα διαθέσιμα LNGCs για τους ερχόμενους μήνες ολοένα μειώνονται, σύμφωνα με αναλυτές, ενώ η αγορά προετοιμάζεται για την επανεκκίνηση των εξαγωγών του Freeport LNG των ΗΠΑ. Εκτός αυτού, έμποροι ναυλώνουν πλοία, τα οποία και φορτώνουν με LNG και πετρελαϊκά παράγωγα εν αναμονή της αυξημένης ζήτησης.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.