Γεγονός η πρώτη παγκοσμίως μεγάλης διάρκειας δοκιμή βιοκαυσίμων σε κρουαζιερόπλοιο

Γεγονός η πρώτη παγκοσμίως μεγάλης διάρκειας δοκιμή βιοκαυσίμων σε κρουαζιερόπλοιο

120
Γεγονός η πρώτη παγκοσμίως μεγάλης διάρκειας δοκιμή βιοκαυσίμων σε κρουαζιερόπλοιο

Η εταιρεία κρουαζιέρας Holland America Line, η οποία εδρεύει στην Αμερική και αποτελεί θυγατρική της Carnival Corporation, ολοκλήρωσε μια μεγάλης διάρκειας δοκιμή βιοκαυσίμων στο κρουαζιερόπλοιο «Volendam» στο λιμάνι του Ρότερνταμ.

Η διάρκειας 20 ημερών δοκιμή πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την ολλανδική εταιρεία βιοκαυσίμων GoodFuels και τη φινλανδική εταιρεία τεχνολογίας Wärtsilä, ενώ αποτελεί την πρώτη στο είδος της δοκιμή βιοκαυσίμου στον κλάδο της κρουαζιέρας.

Τις πέντε πρώτες ημέρες των δοκιμών, το πλοίο κατανάλωσε ένα μείγμα από 30% βιοκαύσιμο και 70% ελαφρύ πετρέλαιο (MGO) σε μία από τις μηχανές του, ενώ για τις υπόλοιπες 15 ημέρες κατανάλωσε 100% βιοκαύσιμο. Σύμφωνα με την GoodFuels, κατά τη διάρκεια των 15 ημερών που το πλοίο κατανάλωνε βιοκαύσιμο παρατηρήθηκε 78% μείωση των εκπομπών κύκλου ζωής του CO₂ σε σύγκριση με τις αντίστοιχες εκπομπές από την κατανάλωση MGO.

Η διαχείριση των βιοκαυσίμων φέρει ελάχιστες διαφορές σε σχέση με εκείνη των συμβατικών καυσίμων, ενώ η κατανάλωση ενός «drop-in» βιοκαυσίμου, όπως αυτό που δοκιμάστηκε στο «Volendam», δεν απαιτεί την πραγματοποίηση μετασκευών ή την εγκατάσταση ειδικού εξοπλισμού στο πλοίο.

Η εν λόγω δοκιμή αποτελεί μέρος των πρωτοβουλιών της Carnival Corporation για την υλοποίηση των περιβαλλοντικών της στόχων, οι οποίοι περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την υιοθέτηση εναλλακτικών ναυτιλιακών καυσίμων, όπως το LNG και τα βιοκαύσιμα, αλλά και τη χρήση κυψελών καυσίμου και μπαταριών, με απώτερο στόχο την επίτευξη της ανθρακικής ουδετερότητας των δραστηριοτήτων της έως το 2050.

Φωτό: Holland America Line

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.