Oι δυνατότητες χρήσης συστημάτων δέσμευσης άνθρακα στα πλοία

Oι δυνατότητες χρήσης συστημάτων δέσμευσης άνθρακα στα πλοία

51
Oι δυνατότητες χρήσης συστημάτων δέσμευσης άνθρακα στα πλοία

Η νοτιοκορεατική ναυτιλιακή εταιρεία Hyundai Merchant Marine (HMM) υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας (MoU) με την PANASIA, προκειμένου να μελετήσουν από κοινού τις δυνατότητες χρήσης συστημάτων δέσμευσης άνθρακα πάνω σε πλοία.

Τα συστήματα δέσμευσης άνθρακα αποτελούν μια προηγμένη τεχνολογία, η οποία συγκρατεί το διοξείδιο του άνθρακα από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου των πλοίων, αποτρέποντας την απελευθέρωσή του στην ατμόσφαιρα. Οι δύο εταίροι πιστεύουν ότι η εν λόγω λύση μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μείωση των εκπομπών CO₂ της ναυτιλίας και στο πλαίσιο της συνεργασίας τους θα πραγματοποιήσουν μια μελέτη σκοπιμότητας, μια οικονομική ανάλυση καθώς και μια εκτίμηση κινδύνου για τη χρήση της εν λόγω τεχνολογίας, εστιάζοντας παράλληλα και στις σχετικές διαδικασίες που αφορούν τη διαχείριση του δεσμευμένου CO₂.

Με βάση τα ευρήματα της έρευνας, η HΗM αναμένεται να εγκαταστήσει το εν λόγω σύστημα στα πλοία της, προκειμένου να πραγματοποιήσει επιχειρησιακές δοκιμές. Η εν λόγω πρωτοβουλία αποτελεί μέρος των προσπαθειών της εταιρείας να επιτύχει μηδενικές καθαρές ανθρακικές εκπομπές στο σύνολο του στόλου της έως το 2050, σύμφωνα με την περιβαλλοντική στρατηγική που έχει θέσει.

Φωτό: Alan Levine/ PxHere

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.