Ο πληθωρισμός τροφίμων σε υψηλά επίπεδα

Ο πληθωρισμός τροφίμων σε υψηλά επίπεδα

43
Ο πληθωρισμός τροφίμων σε υψηλά επίπεδα

Επιμένουν οι ανατιμήσεις σε βασικά τρόφιμα, με πληθώρα χωρών, ανεξαρτήτως του βιοτικού επιπέδου, να βρίσκονται υπό πίεση. Σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2021, οι τιμές σιταριού, καλαμποκιού και ρυζιού έχουν αυξηθεί κατά 17%, 29% και 6% αντίστοιχα, σύμφωνα με δεδομένα της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επηρεάσει σημαντικά τα routes του παγκόσμιου εμπορίου, την παραγωγή αλλά και την κατανάλωση. Εκτιμάται ότι η επίδρασή του θα παραμείνει εμφανής μέσω των πληθωριστικών πιέσεων έως και τα τέλη του 2024. Μάλιστα, ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν επισιτιστική κρίση αναμένεται να αγγίξει τα 205,1 εκατ.

Οι επιπτώσεις του πληθωρισμού είναι εμφανείς εντονότερα σε χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής, της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης. Μάλιστα, στην κατάταξη των χωρών που έχουν σημειώσει τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές τροφίμων συγκαταλέγονται η Ζιμπάμπουε, η Αιθιοπία και η Ρουάντα.

Εικόνα2

Την ίδια ώρα, οι κυρώσεις και οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί από την αρχή του πολέμου δυσχεραίνουν σε ορισμένες περιπτώσεις την κατάσταση. Σύμφωνα με δεδομένα από τις 15 Σεπτεμβρίου 2022, υπογραμμίζει η Παγκόσμια Τράπεζα, 21 χώρες έχουν επιβάλει απαγόρευση εξαγωγών σε 30 κατηγορίες τροφίμων, ενώ έξι χώρες έχουν λάβει περιοριστικά μέτρα όσον αφορά τις εξαγωγές.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.