LNGCs: Πώς οι σινορωσικές κινήσεις θα επιδράσουν στην αγορά

LNGCs: Πώς οι σινορωσικές κινήσεις θα επιδράσουν στην αγορά

129
LNGCs: Πώς οι σινορωσικές κινήσεις θα επιδράσουν στην αγορά

Νέα συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας για την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στις κινεζικές αγορές οδηγεί στη δημιουργία νέου αγωγού μεταξύ των δύο χωρών.

Ειδικότερα, ο νέος αγωγός θα ονομάζεται Force 2 και αναμένεται να διαθέτει διαμετακομιστική ικανότητα που θα αγγίξει τα 50 δισ. κ.μ. ετησίως – λίγο μικρότερη από εκείνη του Nord Stream 1.

O Αλεξάντερ Νόβακ, αντιπρόεδρος της Ρωσίας, σημείωσε ότι ο εν λόγω αγωγός θα αντικαταστήσει τον Nord Stream 2. Η κατασκευή του Force 2 αναμένεται να ξεκινήσει το 2024.

Παράλληλα, η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα δεν περιορίζεται μονάχα στον εν λόγω αγωγό. Πέραν αυτού, έχουν υπογραφεί συμφωνίες για την περαιτέρω αύξηση της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου στις κινεζικές αγορές.

Οι εξελίξεις αυτές θα επηρεάσουν σίγουρα την αγορά gas carriers μεσοπρόθεσμα. Η Κίνα αποτελεί κάθε χρόνο σημαντικό υποψήφιο για το στέμμα των θαλάσσιων εισαγωγών LNG και οι ολοένα αυξημένες ενεργειακές ανάγκες της την καθιστούν θελκτικό προορισμό για τα gas carriers. Ωστόσο, ένα μέρος του μεριδίου της «πίτας» θα καλυφθεί από την παροχή φυσικού αερίου μέσω αγωγών.

Από την άλλη, οι προοπτικές των LNG carriers παραμένουν ιδιαίτερα ισχυρές με φόντο την Ευρώπη. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αναπτύσσονται υποδομές εισαγωγών LNG, καθώς η Γηραιά Ήπειρος ετοιμάζεται για ένα μέλλον δίχως ρωσικό φυσικό αέριο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.