Κυκλώνας στην Καραϊβική

Κυκλώνας στην Καραϊβική

121
Κυκλώνας στην Καραϊβική

Ο κυκλώνας Φιόνα προκάλεσε διακοπή της ηλεκτροδότησης την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου στο Πουέρτο Ρίκο, ενώ έφερε καταρρακτώδεις βροχές και προκάλεσε «μεγάλες» ζημιές στο νησί αυτό, έδαφος των ΗΠΑ, προτού κατευθυνθεί στη Δομινικανή Δημοκρατία.

Ο Φιόνα είχε αποτέλεσμα να σημειωθούν κατολισθήσεις, να πέσουν δέντρα και γραμμές του δικτύου διανομής ηλεκτρισμού, έκανε δρόμους αδιάβατους και προκάλεσε την κατάρρευση γέφυρας στην πόλη Ουτουάδο, σε ορεινή περιοχή στο κεντρικό τμήμα της νήσου, δήλωσε ο κυβερνήτης Πέδρο Πιερλουίσι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Κυριακή το βράδυ.

Έπεται ενίσχυσή του

Το ακραίο φαινόμενο, που ενισχύθηκε την Κυριακή από τροπική καταιγίδα σε κυκλώνα Κατηγορίας 1 (στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμσον) αναμένεται να ενισχυθεί «μέσα σε 48 ώρες», προειδοποίησε χθες το NHC, προτού κατευθυνθεί προς βορρά στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Στην πόλη Ουτουάδο, οικογένεια είδε την τσίγκινη οροφή του σπιτιού να απογειώνεται, όπως και το 2017, όταν είχε χτυπήσει ο κυκλώνας Μαρία, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κήρυξε χθες Κυριακή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το Πουέρτο Ρίκο, εξουσιοδοτώντας την ομοσπονδιακή υπηρεσία διαχείρισης κρίσεων (FEMA) να συνδράμει τις τοπικές αρχές.

Το NHC προειδοποίησε εξάλλου ότι συνθήκες τροπικής καταιγίδας αναμένεται επίσης να χτυπήσουν τα νησιά Τερκς και Κάικος και στις νοτιοανατολικές Μπαχάμες σήμερα και ως αύριο Τρίτη.

Ναυτιλιακή κίνηση

Αβέβαιο παραμένει κατά πόσο η ναυτιλιακή κίνηση στην ευρύτερη περιοχή έχει επηρεαστεί ή θα επηρεαστεί σημαντικά. Σε κάθε περίπτωση, εφιστάται η προσοχή σε όλα τα πλοία και τους ναυτικούς που βρίσκονται στην Καραϊβική.

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.