Κόντρα μεταξύ Κίνας και Ινδίας με φόντο τον άνθρακα

Κόντρα μεταξύ Κίνας και Ινδίας με φόντο τον άνθρακα

94
Κόντρα μεταξύ Κίνας και Ινδίας με φόντο τον άνθρακα

Κλείνει η ψαλίδα Κίνας και Ινδίας στο εμπόριο άνθρακα, καθώς οι δύο χώρες προσαρμόζουν τις αγορές τους προς αντίθετες τροχιές. Υπενθυμίζεται ότι Κίνα και Ινδία αποτελούν τους δύο κορυφαίους εισαγωγείς άνθρακα.

Σύμφωνα με τη συμβουλευτική Wood Mackenzie, η Ινδία οδεύει στο να πλησιάσει αρκετά τις εισαγωγές της Κίνας, αφού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το 2022 ο συνολικός όγκος των εισαγωγών αναμένεται να αυξηθεί κατά 7%, φτάνοντας τους 158 εκατ. τόνους, σε σχέση με τον συνολικό όγκο εισαγωγών της Κίνας, όπου αναμένεται να μειωθεί στους 182 εκατ. τόνους από τους 246 εκατ. τόνους το 2021. Παράλληλα, οι εκτιμήσεις για το 2023 δείχνουν πως οι ινδικές εισαγωγές θα αυξηθούν στους 163 εκατ. τόνους, ενώ οι κινεζικές θα υποχωρήσουν στους 176 εκατ. τόνους.

Η εν λόγω εκτίμηση αποτελεί απόρροια της αύξησης των εξαγωγών ρωσικού άνθρακα προς την Ινδία, η οποία συνιστά σημαντικό εμπορικό εταίρο της Μόσχας. Στον αντίποδα, η ζήτηση της Κίνας έχει μειωθεί σημαντικά λόγω των συνεχιζόμενων lockdowns.

Τέλος, αναλυτές των συμβουλευτικών CRISIL και ICRA εκτιμούν πως οι ινδικές εισαγωγές άνθρακα θα αυξηθούν κατά 16-20% έως το τέλος του 2023.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.