Η δέσμευση CΟ₂ στην ατζέντα ιαπωνικών κολοσσών

Η δέσμευση CΟ₂ στην ατζέντα ιαπωνικών κολοσσών

74
Η δέσμευση CΟ₂ στην ατζέντα ιαπωνικών κολοσσών

Το ιαπωνικό ενδιαφέρον φαίνεται πως κεντρίζουν σε σημαντικό βαθμό τα projects δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα. Πιο συγκεκριμένα, ο ιαπωνικός κολοσσός ορυκτών καυσίμων και μετάλλων Eneos Holdings ανακοίνωσε πως θα αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της κοινοπραξίας Petra Nova Parish Holdings,  η οποία διαχειρίζεται ένα πρόγραμμα που αφορά την αποθήκευση και δέσμευση CO₂ σε εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής μέσω καύσης άνθρακα στο Τέξας των ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας η θυγατρική της Eneos, JX Nippon Oil & Gas Exploration, η οποία κατέχει το 50% των μετοχών της Petra Nova, θα αποκτήσει και το υπόλοιπο 50% από την NRG Energy έναντι $3,6 εκατ.

Το project είχε ως στόχο τη δέσμευση 1,6 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως και την έγχυσή τους σε κοιτάσματα πετρελαίου, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή μαύρου χρυσού μέσω τριτογενούς ανάκτησης. Από την εκκίνηση του project το 2016, έχουν εγχυθεί περίπου 4 εκατ. τόνοι CO₂.

Ωστόσο, το  πρόγραμμα διακόπηκε το 2020, λόγω συστηματικής αδυναμίας επίτευξης των στόχων του. Παρότι το γεγονός αυτό θεωρείται ότι οφείλεται σε μηχανικά προβλήματα, εκπρόσωπος της ιαπωνικής JX αναφέρει στο Reuters ότι κύριο ρόλο για την αποτυχία του project διαδραμάτισαν οι χαμηλές τιμές πετρελαίου εκείνη την περίοδο. Επιπλέον πρόσθεσε ότι ορίζοντας επανεκκίνησης του project είναι το β’ τρίμηνο του 2023.

Παράλληλα, η ιαπωνική εταιρεία φαίνεται να ποντάρει πολλά στην τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα. Ενδεικτικά, συμμετέχει σε σχετικό project της Ιαπωνίας, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030. Υπό το project αυτό, θα αποθηκεύονται ετησίως από 120 εκατ. έως 240 εκατ. τόνοι CO₂.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.