Ένας καινοτόμος σχεδιασμός πλοίου μεταφοράς αμμωνίας στα σκαριά

Ένας καινοτόμος σχεδιασμός πλοίου μεταφοράς αμμωνίας στα σκαριά

185
Ένας καινοτόμος σχεδιασμός πλοίου μεταφοράς αμμωνίας στα σκαριά

Ο νηογνώμονας ClassNK εξέδωσε έγκριση επί της αρχής (AiP) για ένα πλοίο μεταφοράς αμμωνίας, που θα καταναλώνει και ως καύσιμο αμμωνία (AFAGC), το οποίο αναπτύσσουν αυτή την περίοδο οι εταιρείες Nippon Yusen Kabushiki Kaisha (NYK Line), Japan Engine Corporation, IHI Power Systems Co. Ltd. και Nihon Shipyard Co. Ltd.

Η αμμωνία αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα εναλλακτικά καύσιμα που θα συμβάλουν στην απανθρακοποίηση του ναυτιλιακού κλάδου, καθώς η καύση της δεν παράγει εκπομπές CO₂. Η χρήση της αμμωνίας ως καυσίμου προϋποθέτει, παρ’ όλα αυτά, επαρκή μέτρα ασφαλείας, καθώς είναι τοξική για τον άνθρωπο και διαβρωτική για τα υλικά. Ο ClassNK έχει συμμετάσχει σε διάφορα προγράμματα που αφορούν τη χρήση της αμμωνίας ως καυσίμου, ενώ έχει εκδώσει και τις «Οδηγίες για Πλοία που Καταναλώνουν Εναλλακτικά Καύσιμα» ως απαραίτητο πρότυπο για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων που σχετίζονται με τη χρήση του εν λόγω εναλλακτικού καυσίμου, ορίζοντας παράλληλα και τις σχετικές απαιτήσεις για τα συστήματα ελέγχου και ασφάλειας.

Οι τέσσερις εταίροι στοχεύουν στην ανάπτυξη πλοίων τα οποία θα είναι εξοπλισμένα με κινητήρες κατανάλωσης αμμωνίας που θα αναπτυχθούν και θα κατασκευαστούν στην Ιαπωνία στο πλαίσιο του προγράμματος Green Innovation Fund και υπό την έγκριση του Οργανισμού Ανάπτυξης Νέας Ενέργειας και Βιομηχανικής Τεχνολογίας της Ιαπωνίας (NEDO). Προωθώντας την υιοθέτηση καυσίμων επόμενης γενιάς, η κοινοπραξία αναπτύσσει έναν δίχρονο κινητήρα πρόωσης κατανάλωσης αμμωνίας, έναν τετράχρονο ηλεκτροκινητήρα κατανάλωσης αμμωνίας καθώς και έναν ενεργειακά αποδοτικό σχεδιασμό κύτους, μελετώντας παράλληλα τη δυνατότητα κατασκευής και εμπορικής λειτουργίας του πρωτότυπου πλοίου, η παράδοση του οποίου υπολογίζεται για το 2026.

Φωτό: Nippon Yusen Kabushiki Kaisha (NYK Line)

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.