ΤΕΝ: «Έκρηξη» εσόδων και κερδών το α’ εξάμηνο

ΤΕΝ: «Έκρηξη» εσόδων και κερδών το α’ εξάμηνο

352
ΤΕΝ: «Έκρηξη» εσόδων και κερδών το α’ εξάμηνο

Καθώς η ζήτηση για πετρέλαιο ανακάμπτει στα προ πανδημικά επίπεδα και οι γεωπολιτικές εξελίξεις αλλάζουν άρδην τον χάρτη του θαλάσσιου εμπορίου υγρών φορτίων, οι εταιρείες διαχείρισης δεξαμενόπλοιων έχουν κάθε λόγο να χαμογελούν δεδομένης της ανοδικής ναυλαγοράς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Tsakos Energy Navigation η οποία το α’ εξάμηνο του έτους κατέγραψε έσοδα από ταξίδια ύψους $366 εκατ., $91 εκατ. περισσότερα απ’ ότι το α’ εξάμηνο του 2021. Την ίδια ώρα τα λειτουργικά έσοδα παρουσίασαν επταπλάσια αύξηση στα $67 εκατ. Τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα τα κέρδη της, εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εταιρείας, να διαμορφωθούν στα $51,7 εκατ., σημειώνοντας εκρηκτική άνοδο 311% έναντι του α’ εξαμήνου πέρσι.

Αναφορικά με το β’ τρίμηνο τα έσοδα ταξιδιών άγγιξαν τα $217 εκατ. (ετήσια αύξηση $80,3 εκατ.) ενώ τα λειτουργικά έσοδα διαμορφώθηκαν στα $57,4 εκατ. (ετήσια αύξηση 545%). Τα κέρδη της TEN το β΄ τρίμηνο του 2022 ήταν στα $46,2 εκατ. σημειώνοντας αύξηση 335%. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι το μέσο ημερήσιο TCE ανά πλοίο διαμορφώθηκε στα $29.278 όταν έναν χρόνο πριν ήταν στα $17.239.

Στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της TEN τονίζεται ότι οι σφοδρές γεωπολιτικές εξελίξεις και οι διεθνείς κυρώσεις έχουν οδηγήσει σε μια άνοδο των ναύλων η οποία ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις. Μεγάλα οφέλη από την παρούσα εικόνα της αγοράς αποκομίζουν τα crude carriers αλλά και τα product tankers, σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.