Στα σκαριά το πρώτο στον κόσμο κρουαζιερόπλοιο μηδενικών εκπομπών

Στα σκαριά το πρώτο στον κόσμο κρουαζιερόπλοιο μηδενικών εκπομπών

98
Στα σκαριά το πρώτο στον κόσμο κρουαζιερόπλοιο μηδενικών εκπομπών

Η εταιρεία Northern Xplorer υπέγραψε επιστολή προθέσεων (LoI) με το πορτογαλικό ναυπηγείο West Sea για την κατασκευή του πρώτου παγκοσμίως κρουαζιερόπλοιου μηδενικών εκπομπών.

Το χωρητικότητας 250 επιβατών πλοίο θα διαθέτει ένα σύστημα πλήρους ηλεκτρικής πρόωσης της εταιρείας ΑΒΒ, το οποίο περιλαμβάνει μπαταρίες αλλά και κυψέλες καυσίμου υδρογόνου, επιτρέποντας στο κρουαζιερόπλοιο να πλέει στα νορβηγικά φιόρδ καταναλώνοντας ανθρακικά ουδέτερα καύσιμα και παράγοντας μηδενικές εκπομπές. Northern Xplorer και ΑΒΒ βρίσκονται αυτή την περίοδο σε συζητήσεις με αρκετούς υποπρομηθευτές συστημάτων, αναζητώντας τις τελευταίες τεχνολογίες και τα βιωσιμότερα υλικά για τον εξοπλισμό του νεότευκτου πλοίου.

Η υπογραφή της εν λόγω επιστολής προθέσεων αποτελεί σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία νέων προτύπων στον κλάδο της κρουαζιέρας, υποστηρίζοντας παράλληλα την απόφαση της Νορβηγίας να απαγορεύσει από το 2026 να πλέουν στα φιόρδ πλοία που καταναλώνουν ορυκτά καύσιμα.

Ο Rolf André Sandvik, ιδρυτής και CEO της νορβηγικής Northern Xplorer, ανέφερε σχετικά με την κατασκευή του νέου κρουαζιερόπλοιου: «Οι απαιτητικοί ταξιδιώτες θέλουν να συμμετέχουν σε κρουαζιέρες έχοντας καθαρή συνείδηση, και με την κατασκευή του εν λόγω καινοτόμου πράσινου κρουαζιερόπλοιου στοχεύουμε να καλύψουμε αυτή την αυξανόμενη ζήτηση».

Φωτό: Northern Xplorer

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.