Κινεζικοί λιμένες και πλοία εν αναμονή τυφώνα

Κινεζικοί λιμένες και πλοία εν αναμονή τυφώνα

303
Κινεζικοί λιμένες και πλοία εν αναμονή τυφώνα

Επιμένουν οι προκλήσεις για τη ναυτιλιακή κίνηση και τους λιμένες στην Ασία και δη στην ανατολική ακτή της Κίνας. Ανακοίνωση του US Joint Typhoon Warning Center εκτιμά ότι την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, ο τυφώνας Muifa θα πλήξει λιμένες στην ανατολική ακτή της Κίνας μεταξύ άλλων εκείνον της Σαγκάης αλλά και του Νινγκμπό-Ζουσάν.

Τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, ο τυφώνας βρισκόταν ανατολικά της Ταϊβάν, προκαλώντας αναταραχές τόσο για τη ναυτιλία όσο και για τις αερομεταφορές. Οι μέγιστες ριπές ανέμου φθάνουν μέχρι και τα 185 χλμ/ώρα.

Οι αρμόδιες αρχές στην ανατολική επαρχεία Zhejiang έδωσαν εντολή στα πλοία να επιστρέψουν στους λιμένες, στα σχολεία να κλείσουν και προέβησαν στην απομάκρυνση των τουριστών από κοντινά νησιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 7.400 εμπορικά πλοία έχουν βρει καταφύγιο στους λιμένες της Zhejiang.

Καθώς ο τυφώνας πλησιάζει, αναμένονται σφοδρές καιρικές συνθήκες στη Σαγκάη και το Νινγκμπό-Ζουσάν. Μάλιστα, στη Σαγκάη τα κύματα αναμένεται να φθάσουν ύψος πέντε μέτρων.

Η Σαγκάη θα αναστείλει ορισμένες λειτουργίες στον λιμένα από σήμερα Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου και θα προχωρήσει σε πλήρη διακοπή των λειτουργιών από το πρωί της Τετάρτης.

Παράλληλα, επικρατεί ανησυχία αναφορικά με την επίδραση του τυφώνα στο θαλάσσιο εμπόριο. Άλλωστε, πρόσφατα οι λιμένες της επαρχίας Zhejiang είχαν επηρεαστεί από τον τυφώνα Hinnamnor με τον αντίκτυπο στις καθυστερήσεις να είναι εμφανής.

Τα πιο αισιόδοξα σενάρια κάνουν λόγο για τουλάχιστον μία εβδομάδα καθυστερήσεων, καθώς αυτός είναι ο εκτιμώμενος απαιτούμενος χρόνος προκειμένου οι λιμένες να αντιμετωπίσουν το backlog των πλοίων.

Πηγή: Reuters, Bloomberg, TheLoadstar, Xinhua

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.