Το Γκέτεμποργκ αποκτά το πρώτο ευρωπαϊκό hub πράσινων ηλεκτροκαυσίμων

Το Γκέτεμποργκ αποκτά το πρώτο ευρωπαϊκό hub πράσινων ηλεκτροκαυσίμων

69
Το Γκέτεμποργκ αποκτά το πρώτο ευρωπαϊκό hub πράσινων ηλεκτροκαυσίμων

Οι εταιρείες διαχείρισης πορθμείων Stena Line και DFDS και οι εταιρείες ενέργειας Ørsted και Liquid Wind πρόκειται να συνεργαστούν με το λιμάνι του Γκέτεμποργκ για τη δημιουργία ενός κόμβου διανομής καυσίμου ηλεκτρομεθανόλης.

Όντας το μεγαλύτερο λιμάνι της Σκανδιναβίας, το Γκέτεμποργκ θεωρείται η καταλληλότερη επιλογή για την κατασκευή του πρώτου σταθμού παράδοσης και ανεφοδιασμού πράσινων ηλεκτροκαυσίμων. Το πρωτοποριακό εγχείρημα αποτελεί ένα απτό βήμα προς τη διαμόρφωση μιας ανθρακικά ουδέτερης ναυτιλιακής βιομηχανίας, με την έναρξη της λειτουργίας του νέου σταθμού να είναι προγραμματισμένη για το 2025.

Στο πλαίσιο του έργου, Stena Line και DFDS θα συνεργαστούν με το project FlagshipONE, που αφορά την κατασκευή μιας μονάδας παραγωγής ηλεκτρομεθανόλης στη Σουηδία η οποία θα ανήκει στις Ørsted και Liquid Wind και θα αποτελεί τη μεγαλύτερη στο είδος της παγκοσμίως, διαθέτοντας παραγωγική ικανότητα 50.000 τόνων ηλεκτρομεθανόλης ετησίως.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία υποστηρίζεται από το λιμάνι του Γκέτεμποργκ, το πρώτο λιμάνι στον κόσμο το οποίο ακολουθεί μια πολιτική πράσινων καυσίμων, προκειμένου να διασφαλίσει την ανθρακική ουδετερότητα των δραστηριοτήτων του έως το 2030.

Φωτό: Pasi Mämmelä/ Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.