Τα ουκρανικά σιτηρά βάζουν πλώρη για την Αφρική

Τα ουκρανικά σιτηρά βάζουν πλώρη για την Αφρική

77
Τα ουκρανικά σιτηρά βάζουν πλώρη για την Αφρική

Περίπου 280.000 τόνοι αγροτικών προϊόντων θα εξαχθούν στο εγγύς μέλλον από ουκρανικά λιμάνια για το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) βάσει συμφωνίας που συνήφθη με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, ανακοίνωσε την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου το υπουργείο Υποδομών της Ουκρανίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χθες ότι η Ρωσία και ο αναπτυσσόμενος κόσμος “εξαπατήθηκε” από την συμφωνία για τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και ότι επιθυμεί την αναθεώρησή της, καθώς οι ουκρανικές εξαγωγές δεν πηγαίνουν, σύμφωνα με τον ίδιο, στις πιο φτωχές χώρες του κόσμου όπως προβλεπόταν αρχικά.

Η Ουκρανία δηλώνει ωστόσο ότι περίπου 2,37 εκατομμύρια τόνοι προϊόντων διατροφής έχουν ήδη εξαχθεί από τα λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα, στους οποίους περιλαμβάνονται 1,04 εκατομμύρια τόνοι για ασιατικές χώρες και 470.000 τόνοι για αφρικανικά κράτη.

“Χάρη σε εταίρους από τα Ηνωμένα Έθνη, άλλοι 190.000 τόνοι σιτηρών έχουν ήδη αγοραστεί για περαιτέρω εξαγωγή στα κράτη της αφρικανικής ηπείρου”, διευκρινίζει το ουκρανικό υπουργείο σε ανακοίνωσή του, στην οποία δεν διευκρινίζει περαιτέρω σχετικά με τους υπόλοιπους 90.000 τόνους προϊόντων διατροφής που θα εξαχθούν.

Οι πρώτες εξαγωγές από αυτό το φορτίο θα γίνουν από το φορτηγό πλοίο μεταφοράς φορτίου χύδην KARIA ANGEL, το οποίο ναυλώθηκε από το WFP και υποβάλλεται σε επιθεώρηση στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Υποδομών.

“Μετά την επαλήθευση, θα φορτώσει 30.000 τόνους σιταριού στο λιμάνι του Τσορνομόρσκ”, σύμφωνα με το υπουργείο.

Σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου δήλωσε χθες ότι η Ρωσία δεν έχει λόγο για να αναθεωρήσει την συμφωνία-ορόσημο που επιτρέπει στην Ουκρανία να εξάγει σιτηρά από λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα και ότι οι όροι της συμφωνίας αυτής που συνήφθη εν καιρώ πολέμου τηρούνται αυστηρά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.