Οι Ουκρανοί ναυτικοί επιστρέφουν στα πλοία του παγκόσμιου στόλου

Οι Ουκρανοί ναυτικοί επιστρέφουν στα πλοία του παγκόσμιου στόλου

292
Οι Ουκρανοί ναυτικοί επιστρέφουν στα πλοία του παγκόσμιου στόλου

Αισιοδοξία επικρατεί αναφορικά με τη ναυτική κίνηση, μετά την απόφαση-σταθμό του Κιέβου να επιτρέψει στους Ουκρανούς ναυτικούς να φύγουν από τη χώρα, παρά τους περιορισμούς λόγω του πολέμου.

Παρότι οι ενήλικοι άνδρες έως 60 ετών απαγορεύεται να αναχωρήσουν από τη χώρα, το Κίεβο αποφάσισε να εξαιρεθούν πιστοποιημένοι ναυτικοί αλλά και εκείνοι που φοιτούν στις ακαδημίες εμπορικού ναυτικού.

Η εν λόγω απόφαση, σύμφωνα με το Reuters, επισημοποιήθηκε πρόσφατα και αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διευκόλυνση των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών, αλλά και να ενισχύσει την ευρύτερη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η επιτυχία της συμφωνίας βασίζεται στους Ουκρανούς ναυτικούς. Η επάνδρωση των περίπου ογδόντα πλοίων, που βρίσκονται αποκλεισμένα στα ουκρανικά λιμάνια από την εκκίνηση της ρωσικής εισβολής, θεωρείται σημαντική πρόκληση.

Σημειώνεται ότι οι Ουκρανοί ναυτικοί συνιστούν περίπου το 4% όλων των ναυτικών του πλανήτη (περίπου 1,89 εκατ.), σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της BIMCO. Η επιστροφή τους στα πλοία του παγκόσμιου στόλου θα είναι σημαντική για την κάλυψη της ζήτησης για πιστοποιημένους ναυτικούς τα επόμενα τέσσερα έτη.

Σύμφωνα με το ICS και την BIMCO, η ζήτηση για αξιωματικούς στα πλοία του παγκόσμιου εμπορικού στόλου θα αυξηθεί κατά 89.510 άτομα έως το 2026.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.