Πούτιν: «Θα φροντίσω η συμφωνία για τα σιτηρά να αναθεωρηθεί»

Πούτιν: «Θα φροντίσω η συμφωνία για τα σιτηρά να αναθεωρηθεί»

195
Πούτιν: «Θα φροντίσω η συμφωνία για τα σιτηρά να αναθεωρηθεί»

Νέα πυρά εξαπέλυσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν ενάντια στη  Δύση αναφορικά με τη συμφωνία για τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών.

Μιλώντας σήμερα στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται στο Βλαδιβοστόκ, πόλη της ρωσικής Άπω Ανατολής, ο Πούτιν έβαλε στο στόχαστρό του τη συμφωνία, η οποία συνήφθη με τη διαμεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών, λέγοντας ότι οι εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών δεν κατευθύνονται προς τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

Υπογράμμισε ακόμη ότι κάποιοι περιορισμοί επί των ρωσικών εξαγωγών λιπασμάτων έχουν χαλαρώσει, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν καθώς “έξυπνες κυρώσεις” συνεχίζουν να περιπλέκουν το ρωσικό εμπόριο.

Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι θα φροντίσει να αναθεωρηθεί η συμφωνία ώστε να διασφαλιστεί ότι θα επιτυγχάνονται οι αρχικοί της στόχοι.

Ο Πούτιν προειδοποίησε ότι θα προκληθεί παγκόσμια επισιτιστική κρίση αν δεν αντιμετωπιστεί η κατάσταση και σημείωσε ότι θα επικοινωνήσει με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για να συζητήσουν για τους πιθανούς περιορισμούς στις χώρες που μπορούν να δεχτούν προμήθειες.

«Για μια ακόμη φορά, οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν απλώς εξαπατηθεί και συνεχίζουν να εξαπατώνται. Είναι προφανές ότι αυτή η προσέγγιση, η κλίμακα των επισιτιστικών προβλημάτων στον κόσμο μόνο θα αυξάνεται…και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή».

«Σχεδόν όλα τα σιτηρά που εξάγονται από την Ουκρανία στέλνονται όχι στις φτωχότερες αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά σε χώρες της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά. Μόλις δύο πλοία  – από τα συνολικά 87 που έχουν δραστηριοποιηθεί στις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών – έχουν κατευθυνθεί προς φτωχότερες χώρες, μεταφέροντας 60.000 τόνους εμπορευμάτων.

Οι δηλώσεις Πούτιν δεν αποτελούν την πρώτη φορά που η Μόσχα γνωστοποιεί τη δυσαρέσκεια της αναφορικά με τη συμφωνία. Πρόσφατα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στη Δύση.

Σύμφωνα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, η Δύση δεν έχει χαλαρώσει τις κυρώσεις προς τη Μόσχα προκειμένου να εξάγει σιτηρά στις διεθνείς αγορές, προϋπόθεση η οποία αποτελούσε κόκκινη γραμμή για την επίτευξη της συμφωνίας.

Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι οι δυτικές κυρώσεις καθιστούν αδύνατη τη μεταφορά και την ασφάλιση των ρωσικών φορτίων, αν και δεν επηρεάζουν άμεσα τις εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, ο Λαβρόφ τόνισε ότι βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με τα Ηνωμένα Έθνη, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Δύση παραμένει πιστή στις δεσμεύσεις της συμφωνίας της 22ας Ιουλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.