Η τεχνητή νοημοσύνη προς όφελος της επιχειρησιακής απόδοσης των πλοίων

Η τεχνητή νοημοσύνη προς όφελος της επιχειρησιακής απόδοσης των πλοίων

250
Η τεχνητή νοημοσύνη προς όφελος της επιχειρησιακής απόδοσης των πλοίων

Η νορβηγική εταιρεία τεχνολογίας Yara Marine Technologies (Yara Marine) λάνσαρε το Route Pilot AI, ένα πρωτοποριακό σύστημα υποστήριξης λειτουργιών, που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη και στο cloud, το οποίο αξιοποιεί δεδομένα υψηλής συχνότητας για τον υπολογισμό των βέλτιστων ρυθμίσεων πρόωσης ενός πλοίου.

Το σύστημα χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη προκειμένου να δημιουργήσει ένα ψηφιακό δίδυμο του πλοίου, προσομοιώνοντας τις επιχειρησιακές παραμέτρους και επιτρέποντας στο πλήρωμα και στους διαχειριστές του να υπολογίσουν τις βέλτιστες ρυθμίσεις λειτουργίας προκειμένου να επιτύχουν μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και να αυξήσουν την ενεργειακή απόδοση του πλοίου στο ταξίδι του.

Το Route Pilot AI βασίζεται στην υπάρχουσα λύση βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης FuelOpt καθώς και στο σύστημα διαχείρισης της επιχειρησιακής απόδοσης Fleet Analytics της Yara Marine. Μέσω του ψηφιακού διδύμου και της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης, το Route Pilot AI αξιοποιεί ιστορικά δεδομένα καθώς και δεδομένα καιρικών συνθηκών από προηγούμενα ταξίδια του πλοίου, προκειμένου να αξιολογήσει τις προβλεπόμενες καιρικές συνθήκες και να υπολογίσει τις βέλτιστες παραμέτρους για την αποδοτικότερη πραγματοποίηση του επόμενου ταξιδιού. Τέλος, με τη χρήση μηχανικής μάθησης, το σύστημα βελτιώνει τις δυνατότητες του μοντέλου για τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης, με κάθε νέο ταξίδι.

Φωτό: yaramarine.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.