Οι κινήσεις της Κίνας στην οικονομία, οδηγός για τα bulk carriers

Οι κινήσεις της Κίνας στην οικονομία, οδηγός για τα bulk carriers

123
Οι κινήσεις της Κίνας στην οικονομία, οδηγός για τα bulk carriers

Πτώση 1,7% σημειώθηκε στις εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος της Κίνας για τον μήνα Αύγουστο σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με δεδομένα της Oceanbolt, παρά την εν λόγω μείωση, οι εισαγόμενες ποσότητες άγγιξαν τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2022, ακολουθώντας αύξηση 3,1% σε σχέση με τον Ιούλιο σε ετήσια βάση. Επιπλέον, οι εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος στην Κίνα, μέχρι στιγμής για το 2022, σημείωσαν πτώση κατά 3,3% σε ετήσια βάση, με αποτέλεσμα να αντιπροσωπεύουν το 20% των μεταφερόμενων ποσοτήτων με bulk carriers. Εκτιμήσεις, ωστόσο, κάνουν λόγο για ανάκαμψη των εισαγωγών iron ore της Κίνας, ωφελώντας έτσι την αγορά των Capesizes.

Σύμφωνα με την BIMCO, το Πεκίνο ανακοίνωσε πρόσφατα νέα οικονομικά μέτρα, με επίκεντρο την ανάπτυξη των υποδομών. Σύμφωνα με τον Niels Rasmussen, Chief Shipping Analyst της BIMCO, οι κινήσεις της Κίνας για ανάπτυξη των υποδομών δημιουργούν αισιοδοξία για αύξηση της ζήτησης bulk carriers, ωστόσο η κρίση γύρω από το real estate ενδέχεται να συνεχίσει να δρα αντίρροπα ως προς τη ζήτηση σιδηρομεταλλεύματος.

Συγκεκριμένα, η κινεζική αγορά ακινήτων μαστίζεται, μεταξύ άλλων, από υψηλά επίπεδα χρέους, αλλά και από πτώσεις των πωλήσεων και των τιμών. Επιπλέον, η πολιτική μηδενικής ανοχής του Πεκίνου για την πανδημία δυσκολεύει περαιτέρω την καταναλωτική δαπάνη και τη ζήτηση των επιχειρήσεων. Τυχόν νέα και παρατεταμένα lockdowns θα επιβραδύνουν την ανάκαμψη του κλάδου των ακινήτων, με άμεσες αρνητικές συνέπειες στη ζήτηση iron ore.

Τέλος, ο Niels Rasmussen υπογράμμισε πως οποιαδήποτε ανάκαμψη θα αποτελέσει «θείο δώρο» για την αγορά των Capesizes, καθώς πρόσφατα ο σχετικός δείκτης Baltic Exchange Capesize Index σημείωσε πτώση 85,5%, απόρροια της πλεονάζουσας προσφοράς λόγω της μείωσης της λιμενικής συμφόρησης.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.