Containerships: Η νέα πραγματικότητα στη spot αγορά

Containerships: Η νέα πραγματικότητα στη spot αγορά

121
Containerships: Η νέα πραγματικότητα στη spot αγορά

Έντονα πτωτικές είναι οι τάσεις που καταγράφονται στην αγορά των containerships τους τελευταίους μήνες. Όμως, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Xeneta, παρότι οι ναύλοι βρίσκονται σε πτώση, παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα σε πληθώρα routes σε ετήσια βάση.

Στις 30 Αυγούστου 2022, ο μέσος όρος των ναύλων στη spot αγορά στα routes που λαμβάνει υπόψη της η Xeneta ήταν κατά $450 χαμηλότερος σε ετήσια βάση. Μάλιστα, το κυριότερο μέρος της πτώσης σημειώθηκε εντός του καλοκαιριού.

Ωστόσο, η πτώση δεν είναι καθολική. Στο route από τη Μεσόγειο στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ, οι ναύλοι βρίσκονται κατά $3.430/FEU υψηλότερα. Ακόμη, στο route από τη Βόρεια Ευρώπη στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ έχουν αυξηθεί κατά $2.630/FEU.

Στα routes από την Άπω Ανατολή, η εικόνα είναι αντίθετη. Από τις 30 Αυγούστου 2021, οι ναύλοι με προορισμό τη Βόρεια Ευρώπη, τη Μεσόγειο και τη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ έχουν μειωθεί κατά $4.620/FEU, $2.340/FEU και $2.150/FEU αντίστοιχα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.