Οι θαλάσσιες εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών σε άνοδο

Οι θαλάσσιες εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών σε άνοδο

225
Οι θαλάσσιες εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών σε άνοδο

Εν μέσω των πληθωριστικών πιέσεων σε βασικά προϊόντα, καθοριστικής σημασίας θεωρούνται οι θαλάσσιες εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών για την αποφυγή μίας επισιτιστικής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό, αισιοδοξία προκαλεί η είδηση πως το μεγαλύτερο κομβόι πλοίων μεταφοράς σιτηρών απέπλευσε από τα ουκρανικά λιμάνια της Οδησσού, του Τσορνομόρσκ και του Pivdennyi, μεταφέροντας 282.500 τόνους γεωργικών προϊόντων σύμφωνα με το Reuters.

Παράλληλα, σε σχετική ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Υποδομών ο αριθμός των πλοίων που έχουν αποπλεύσει από τα λιμάνια της χώρας, ύστερα από την συμφωνία που οριστικοποιήθηκε στις 22 Ιουλίου έχει διαμορφωθεί στα 86. Τα εν λόγω πλοία έχουν μεταφέρει συνολικά 2 εκατ. τόνους γεωργικών εμπορευμάτων σε 19 χώρες.

Τέλος, όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο οικονομικός σύμβουλος του Βολοντιμίρ Ζελένσκι Oleh Ustenko τον Ιούλιο, το Κίεβο προσβλέπει στην εξαγωγή 60 εκατ. τόνων σιτηρών σε διάστημα οκτώ με εννέα μηνών. Ωστόσο, προκειμένου ο στόχος αυτός να επιτευχθεί ενδέχεται να χρειαστούν έως και 24 μήνες δεδομένων των σημαντικών αναταραχών στους εν λόγω λιμένες.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.